Image default
Eigen bedrijf

Hoe voorkom je stress als zzp’er?

De meeste mensen hebben wel eens last van stress. Dat kan verschillende oorzaken hebben: werkdruk, zaken in de privésfeer of onvoldoende tijd om te ontspannen. Een beetje stress kan ons scherp houden, maar te veel stress werkt juist verlammend. Daar heb je niets aan, zeker niet als je verantwoordelijkheid bent voor een eigen onderneming die je draaiende moet houden. Hoewel dat wellicht op de eerste plaats staat, verdient je persoonlijke welzijn ook aandacht. Een boog die te lang gespannen staat, knapt op een gegeven moment, en dan ben je helemaal niet meer in staat om je werk uit te voeren. Hoe kan je stress voorkomen als zzp’er? We geven een paar tips tegen stress op het werk en in de privésfeer.

Planning maken en je er aan houden

Als je veel verschillende opdrachten of taken hebt, dan is de kans aanwezig dat je daar het overzicht over verliest. Dat gevoel van het overzicht kwijt zijn levert vaak behoorlijk veel stress op. Je kunt dit voorkomen door een planning te maken. Schat voor iedere taak de tijd die je ervoor nodig hebt ruim in en plan ze allemaal in in een agenda, waarbij je rekening houdt met je deadlines. Dan weet je precies wat je in je welke volgorde moet doen, en je weet dat je het in principe voor de deadline gedaan kan krijgen. Ook kun je inlopen op je schema, omdat je ruim gepland hebt. Dat geeft rust en helpt met stress vermijden.

Minder hooi op de vork nemen

Wanneer je een planning maakt, kun je in beeld krijgen hoeveel tijd er nog over is in je planning. Bij nieuwe opdrachten kun je dan meteen kijken hoe deze in te passen zijn. Heeft het de consequentie dat je meer werkuren moet draaien op een dag dan je lief is, neem dan de opdracht niet aan of vraag of de deadline naar achteren verschoven kan worden. Natuurlijk wil je als ondernemer geen ‘nee’ verkopen aan klanten, maar je eigen welzijn is een factor waar je ook oog voor moet hebben. Als een extra opdracht je veel meer werkdruk en werkuren gaat opleveren, is dat ook vragen om stress.

Vaker bewegen

Het lijkt wellicht niet gerelateerd aan stress en werkdruk, maar het is echt zinnig om vaak te bewegen. Niet alleen is dit prettig voor je lichaam, het is ook moment waarop je je hoofd leeg kunt maken en hormonen op kunt wekken die je een prettig gevoel geven. Zorg dus dat er ruimte overblijft in je agenda om te kunnen bewegen. Plan deze ook in, zodat je er niet met de pet naar gooit maar ook daadwerkelijk aan voldoende beweging komt. Je zult merken dat dit, ondanks het feit dat het tijd en inspanning kost, verminderend werkt voor een gevoel van stress.

Werk en privé strikt scheiden

Een strikte scheiding tussen werk en privé kan helpen om stress te voorkomen, omdat je zo een omgeving creëert waarin je niet met je werk bezig hoeft te zijn. Neem je werk dus vooral niet mee naar huis. Werk je thuis, doe dit dan niet in een ruimte waar je ook moet kunnen ontspannen, want dan ga je deze ruimte met werk associëren. Richt bij voorkeur een kamer in als kantoor waarvan je ook de deur achter je dicht kunt trekken en het werk daar kunt laten. Bij het scheiden van werk en privé is het ook belangrijk om een duidelijk afspraak met jezelf te maken over wat werktijd is en wat privétijd is. Het maken van een planning draagt daar aan bij.

Oog voor ontspanning

Een eigen onderneming en daarnaast een huishouden om te managen kan ertoe leiden dat er weinig ruimte overblijft om te ontspannen. Dat is geen houdbare situatie. Je kunt allicht een periode knallen, maar daarna gaat het je opbreken dat je te weinig hebt kunnen ontspannen. Het is jouw verantwoordelijkheid naar jezelf toe om ervoor te waken dat je voldoende tijd voor jezelf overhoudt. Onderschat dit niet. Eis die tijd op om met een hobby bezig te kunnen zijn, of om lekker voor de televisie te zitten met een drankje. Plan op z’n tijd een dagje sauna in. Ook een ondernemer heeft recht op vrije tijd. Het is een kwestie van loslaten, maar dat kunnen loslaten is wel essentieel in het vermijden van stress.

Meer tips om werkstress te vermijden vind je hier.

Related posts

Iedereen is druk, hoe nu verder?

Mathijs

Foodtruck beginnen? Deze wetten, regels en vergunningen zijn van toepassing

Dion

Welke kassasoftware kiezen voor je winkel in 2022?

Danny Bijl

Leave a Comment