Image default
ICT Tech

Hoe werken in de cloud tot meer productiviteit leidt

Een onderdeel van de digitalisering is het werken in de cloud. Dit is een verandering die langzaam maar zeker overal wordt toegepast. Uiteraard zijn er allerlei bedrijven die inmiddels al jaren zo werken. Toch zijn er organisaties die wat terughoudender zijn geweest. Inmiddels is gebleken dat we niet om werken in de cloud heen kunnen. Daarom is het goed om eens te bekijken wat de voordelen zijn.

Wat is werken in de cloud

Even in kort, werken in de cloud is gebruik maken van een online database. Afhankelijk van de rechten kunnen meerdere gebruikers inloggen en de geplaatste informatie gebruiken of bewerken. In feite staan de gegevens van bijvoorbeeld een bedrijf, fysiek op een server van clouddienst. Deze gegevens zijn online te bereiken en aan te passen. Door de jaren heen is dit uitgebreid met allerlei software zodat de gegevens ook online worden verwerkt. De naam cloud, oftewel wolk, refereert aan het feit dat je niet kunt zien waar je gegevens zijn.

Hogere productiviteit door beschikbaarheid van gegevens

Een veelgehoord bezwaar tegen de online gegevensopslag was dat het ontvangen en verzenden veel tijd kostte. Inmiddels hebben we communicatiemiddelen, gebaseerd op glasvezel en een 4G netwerk verbinding. De informatie is dus snel, en door de cloud, overal beschikbaar. Offline werken zorgt ervoor dat je gegevens steeds moet delen. Daarvoor moeten mensen bij elkaar komen. Maar als jij vanuit Nederland met iemand in bijvoorbeeld Argentinië werkt dan is het niet haalbaar om elkaar op te zoeken. Dus gaan we mailen of gebruik maken van bijvoorbeeld WeTransfer. Dit kost echter tijd. Een cloudoplossing zorgt dat de informatie zowel in Nederland als in Argentinië beschikbaar is. Met de juiste inloggegevens kun je dus samenwerken zonder omslachtige verzendmethoden.

Hogere productiviteit door clouddiensten

In een offline, om gesloten netwerkomgeving, zijn je gegevens beperkt tot je netwerk. Je kunt met normale middelen niet ‘live’ bij je eigen gegevens. Wil je op afstand e-mailen, of een document bewerken? Dan moet dit apart van je eigen netwerk gebeuren en later worden gesynchroniseerd. Maar als er op dat moment iemand op de zaak ook een bewerking doet, heb je een synchronisatieprobleem. Door online diensten, zoals Office 365, kun je wel ‘live’ gegevens bewerken. Vervolgens hoeft degene op kantoor niet te wachten tot jij weer hebt gesynchroniseerd. Deze ontwikkeling gaat nog veel verder, laat je daarom af en toe eens adviseren.

Overstappen naar de cloud

Wil je ook je productiviteit verhogen? Ga dan werken in de cloud. Maar ga dan niet direct aan de slag. Zorg dat je vooraf enkele zaken hebt doorgenomen. Je zult met je medewerkers, maar ook met klanten en leveranciers moeten bespreken wat je plannen zijn. Als er achteraf blijkt dat iemand moeite heeft met de nieuwe manier van werken, kan dit tot vervelende situaties leiden. Laat je goed adviseren zodat je weet wat voor jou wel en niet relevant is. Omdat je veel meer data gaat verzenden en ontvangen, moeten je apparaten en verbindingen daarop zijn berekend.

Groei mee met de ontwikkeling, zodat je achteraf niet moet concluderen dat je te laat bent. Ontwikkelingen zoals werken in de cloud, of bijvoorbeeld e-facturatie, worden steeds meer van bedrijven verwacht. Daarnaast komt het ook nog eens de productiviteit ten goede.

Related posts

4 voordelen van een kassasysteem voor je onderneming

Danny

Zorg voor goed webdesign

Danny

Waar moet jouw nieuwe zakelijke telefoon aan voldoen?

Dion

Leave a Comment