Image default
Ondernemen

Hoe word je franchisenemer?

Wil je graag een bedrijf starten, maar heb je niet de ideeën of het geld om iets nieuws van de grond af aan op te bouwen? Dan kun je er ook voor kiezen om je in te kopen in een franchise van een reeds gevestigde onderneming. Je werkt dan binnen een bestaand concept. Dit biedt weinig vrijheid, maar geeft je wel het voordeel van een merk dat al bekend is bij het publiek en al een reputatie gevestigd heeft. Maar hoe word je eigenlijk franchisenemer?

Het juiste bedrijf kiezen

Weet je al bij welk bedrijf jij je wilt inkopen, of ben je nog op zoek? In dat laatste geval kun je oriënteren met behulp van bijvoorbeeld de Nationale Franchise Gids. Het is verstandig om te kiezen voor een branche waar je werkervaring in hebt, omdat dit een goed aanknopingspunt is en een grotere kans op succes biedt. Vergelijk de verschillende formules en de kosten en afspraken die bij die formule komen kijken om een passende voor jou te vinden.

Investeringen maken

Zonder het maken van investeringen kun je geen franchisenemer worden. Voor de hand liggende kosten zijn de huur van een pand en het inrichten van dat pand, maar ook alle andere ondersteunde zaken die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Daarnaast is er de zogenaamde entreefee die je moet betalen aan het bedrijf waar je franchisenemer van wordt. Dit is een eenmalig bedrag dat verschilt per formule en doorgaans enkele duizenden tot tienduizenden euro’s bedraagt. Dit bedrag betaal je, omdat de franchisegever zelf geïnvesteerd heeft om het bedrijf op te bouwen. Eventueel dekt dit ook verplichte trainingen die je moet volgen bij de franchisegever. Daarnaast moet je rekening houden met aanloopverliezen, want je maakt niet meteen winst en je moet toch je rekeningen en salarissen betalen. Voor de meesten zal een lening noodzakelijk zijn om de nodige investeringen te kunnen maken. Denk daarbij goed na over wat de consequenties van het onderpand zijn: kost het je je huis als je onderneming om wat voor reden dan ook faalt, en ben je bereid dit risico aan te gaan?

De franchisefee

Met de entreefee ben je nog niet klaar waar het afdragen aan de franchisegever betreft. Periodiek draag je ook nog een franchisefee af. Dit is een vergoeding voor de diensten die de franchisegever aan jou als franchisenemer levert. De hoogte hiervan hangt af van de toegevoegde waarde die deze diensten opleveren. Deze moet uiteraard hoger zijn dan de franchisefee. Het is overigens niet ongewoon dat de franchisefee verdisconteerd wordt in de verplichte inkoop bij de franchisegever.

Hard franchise of soft franchise

Er zijn verschillende manieren om een franchise aan te gaan. Deze bepalen hoe strak het keurslijf is waarbinnen je moet werken. Bij een hard franchise gelden gedetailleerde afspraken over min of meer alle onderdelen van de bedrijfsvoering. In je contract staat dan het winkelconcept vastgelegd, maar ook de manier van marketing en het assortiment van producten en diensten. Bij een soft franchise ben je minder gebonden aan afspraken. Vaak kun je naar keuze een pakket van diensten afnemen.

Contact leggen

Uiteraard moet je, wanneer je alle nodige informatie tot je genomen hebt en een formule gekozen hebt, zelf contact opnemen met de franchisegever. Het initiatief in het verloop hiervan ligt bij jou. In het proces wordt je geïnformeerd over alle verschillende regelingen en verplichtingen die gelden binnen de franchise. Wanneer beide partijen de samenwerking zien zitten, wordt de franchiseovereenkomst besproken en het handboek dat bij de franchise hoort overhandigd. Daarbij moet er ook verplicht een vestigingsplaatsonderzoek en haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd worden. Hierbij kijkt men naar de kans van slagen van je onderneming. Dit is ook van belang voor de uiteindelijke franchiseovereenkomst, want het is erg lastig om een bestaande overeenkomst later nog te wijzigen. Zorg voor specialistische bijstand in de fase van bijvoorbeeld een advocaat, bank of adviseur. Teken de overeenkomst pas als je zeker weet dat deze geen strop om je nek gaat zijn.

Opleiding en stage

Wanneer je de franchiseovereenkomst aangegaan bent, moet je wijs worden gemaakt binnen het reilen en zeilen van de franchise. Daartoe vindt eerst een korte opleiding plaats, die meestal plaatsvindt op het hoofdkantoor van de franchise. Dit kan in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Hierna moet je praktijkervaring opdoen. Dit gebeurt doorgaans door middel van een meeloopstage bij een andere franchisenemer. Per formule kan het verschillen hoe lang zo’n meeloopstage duurt. Wanneer je deze hebt doorlopen en je bedrijfspand en eventuele personeelsbestand op orde hebt, kun je gaan starten met je onderneming.

Related posts

Led verlichting verplicht voor bedrijven vanaf 1 juli 2020: wat moet je weten?

Danny Bijl

3 redenen om te beginnen met factoring als mkb’er

Danny Bijl

5 redenen om een incassobureau in de arm te nemen!

Danny Bijl

Leave a Comment