Wat er gebeurd er met je vakantiedagen tijdens ziekte ? Moet je ziekte tijdens de vakantie melden aan je werkgever? Bouw je vakantiedagen op tijdens (langdurige) ziekte? De regels over vakantiedagen en ziekteverzuim zijn niet altijd even goed bekend. Toch is het makkelijk om te weten hoe het precies zit. Het kan namelijk in je voordeel werken wat het aantal vakantiedagen betreft. Maar het kan je ook problemen opleveren als jij of je werkgever hier niet goed mee om gaan.
Ziekte tijdens vakantie
Tijdens je vakantie ziek worden is natuurlijk erg vervelend. Je werkt het hele jaar naar je vakantie toe en als het dan zover is, word je ziek. Het kan echter iedereen overkomen. Het is belangrijk dat je weet wat je op zo`n moment moet doen. Meld je direct ziek bij je werkgever, de vakantiedagen tijdens ziekte gelden namelijk niet als vakantiedagen. Deze dagen worden dus niet ingehouden. Om misbruik te voorkomen is het wel belangrijk dat je je ziekte kan onderbouwen. Laat je daarom onderzoeken door een arts. Ook als je in het buitenland bent is het de bedoeling dat je een arts bezoekt. Los van de noodzaak als je gezondheidsproblemen hebt, maar ook om gedoe achteraf te voorkomen.
Vakantiedagen tijdens ziekte
Je vakantiedagen bouw je op door middel van de gewerkte uren. In principe staat voor vrijwel iedere werkgever deze regeling beschreven. Een bedrijf wat buiten een CAO opereert, zorgt zelf voor deze regels. Over het algemeen is dit vergelijkbaar aan regelgeving van een CAO. Als je ziek bent, dan ben je voor de wet niet op vakantie. Ook als het in het buitenland gebeurd. Dus is je ziekmelding van belang om niet onnodig vakantiedagen op te offeren terwijl je niet in staat bent om vakantie te houden. Daar komt bij dat je tijdens je ziekte vakantiedagen opbouwt. Je vakantiedagen worden over het algemeen bepaald door het aantal werkuren per week maal vier te doen. Daarnaast komen er nog wat andere vastgelegde dagen bij. Deze zogenaamde bovenwettelijke dagen zijn per CAO of regeling weer anders. Maar als je ziek bent, geldt nog steeds de opbouw van de wettelijke vakantiedagen.
Ziek en toch op vakantie
Het kan voorkomen dat je langdurig ziek bent en je toch op vakantie wilt. Dit moet dan in overleg met je werkgever. Soms is een vakantie in het belang van het herstel dan zal dit eenvoudig te verklaren zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitval door burn-out, dan kan een vakantie rustgevend zijn. Een werkgever moet wel een goede reden hebben om een vakantie te weigeren, je hebt er tenslotte recht op. Voor beide partijen geldt dat de bedrijfsarts duidelijkheid kan geven als je er samen niet uitkomt. Op het moment dat je met toestemming van je werkgever op vakantie gaat, lever je wel vakantiedagen in. Tenzij je dit met je werkgever anders overeen kunt komen of dat dit anders omschreven staat.
Collectieve vakantie
Hoewel collectieve bedrijfssluitingen afnemen hebben veel mensen er nog mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan bouwbedrijven die 3 weken gesloten zijn vanwege bouwvakantie. Als je dan ziek wordt tijdens je vakantie, is het verstandig om dit aan je werkgever te melden. Als je niet in staat om vakantie te vieren dan kan de werkgever normaal gesproken geen vakantiedagen inhouden. Kom je in deze situatie terecht informeer je werkgever dan tijdig. Kom je er samen niet uit, dan kun je bij de bedrijfsarts terecht.
Het blijkt wel dat het belangrijk is dat je bij ziekte altijd je werkgever op de hoogte stelt. Samen kun je voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over je opbouw en inhouding van je vakantiedagen. Bedenk bij jezelf bij ziekte, ben ik arbeidsongeschikt? Kan ik mijn werk in deze toestand uitvoeren? Ook al ben je in het buitenland, laat je dan door een arts onderzoeken. Laat de dokter een verklaring schrijven dat je arbeidsongeschikt ben. Dit voorkomt onnodige gedoe achteraf.