Goed voorbeeld doet volgen, zegt men wel eens. Als baas kijkt men hiervoor meer naar jou dan je je wellicht bewust van bent. Natuurlijk snap je dat dit geldt op het gebied van zakendoen. Want daarin moet jij als leider van het bedrijf duidelijk de toon zetten. Maar ook op het gebied van gedrag en gewoontes heb je een voorbeeldfunctie. Vooral omdat je voor je personeel niet het ene kunt prediken en zelf het andere kunt doen. Want dan halen je medewerkers er op den duur ook de schouders bij op. Hoe zorg je dat je een baas bent die het goede voorbeeld geeft en het gewenste gedrag kan stimuleren bij personeel?
Op de fiets of met het OV naar het werk
In deze tijd waarin duurzaamheid hoog op het vaandel staat, wordt zeker ook van bedrijven verwacht ze hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat heeft betrekking op bedrijfsprocessen, maar ook in wat men uitdraagt naar de medewerkers toe. Steeds meer wordt het verwacht dat je als werkgever duurzaam gedrag aanmoedigt door het te benadrukken en te faciliteren. Een belangrijk verschil kan gemaakt in het woon-werkverkeer. Daar grijpt men snel nog naar de auto. Dit terwijl er best veel mensen zijn die ook op de fiets of met het openbaar vervoer zouden kunnen komen. Maar als jij als baas stug met de auto blijft gaan, dan geef je niet het goede voorbeeld. Ook jij moet het gebaar maken door regelmatig van een duurzamere vervoersmogelijkheid gebruik te maken. Kan het niet anders dan dat met je de auto gaat? Investeer dan in een elektrische auto. Maar pas op dat je geen al te protserig model neemt waarmee je je medewerkers de ogen uit steekt.
Wandelen in de pauze
Sportief gedrag is ook iets wat je wilt aanmoedigen. Fitte medewerkers betekent gelukkigere en gezondere medewerkers die zich minder snel ziekmelden. Om te laten zien dat bewegen belangrijk is, kun je het goede voorbeeld nemen door in de pauze te gaan wandelen. Daar zou je zelfs personeelsleden bij kunnen uitnodigen, zodat je de afstand tussen jezelf en je medewerkers ook nog een verkleint. Je laat zo zien dat bewegen belangrijk, leuk en gezond is. Ook is het belangrijk om te laten zien dat jij ook gewoon pauze neemt. Dit omdat dat eraan bijdraagt om met frisse energie verder te kunnen werken. Wandelen helpt dan ook nog eens om het hoofd leeg te maken, zodat het weer makkelijker wordt om na de pauze geconcentreerd aan het werk te gaan.
Gezond eten
De pauze is er natuurlijk ook wel om te eten. Of je dit nu doet ook daadwerkelijk dan doet, of tussendoor, het is ook belangrijk om hierbij te laten zien dat je geeft om je gezondheid door gezond te eten. Mensen grijpen graag naar gemakkelijk comfort food dat maar al te vaak niet gezond is uit een soort van luiheid en gewoonte, en omdat ze denken dat ze zich daar fijner van gaan voelen. Jij kunt je personeel inspireren door te laten zien dat je ook prima de dag door kunt komen met een grote salade. En dat dat dan nog lekker kan zijn ook.
Positief en respectvol met mensen omgaan
Bedrijfsculturen kunnen aardig verpest raken en onprettig worden, en dat begint dan vaak bovenaan. Als jij er al baas de gewoonte op nahoudt om op een opdringerige, veeleisende, negatieve en respectloze manier met de mensen onder jou om te gaan, reageren zij dat ook weer af op de volgenden. Zo ontstaat een werkcultuur waar mensen zich onprettig in voelen, waardoor ze ook geen anderen meer zullen aanmoedigen om bij het bedrijf te komen werken. De baas zijn kan soms stressvol zijn, maar het is belangrijk zijn om dat niet af te reageren op anderen. Behandel anderen zoals jij behandeld zou willen worden. Je mag wat vragen en verwachten van je mensen. Maar blijf altijd de menselijke maat houden en met respect met anderen omgaan. Wees geen gevreesde baas, maar een benaderbare en constructieve baas.
Zelf ook hard werken
Zoals gezegd mag je best wat verwachten van je mensen. Maar dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven als baas. Je kunt zelf niet met de benen op het bureau gaan zitten en anderen voor je laten lopen, of alle kleine dingetjes maar door een ander laten doen. Het is belangrijk dat je personeel ziet dat jij zelf ook hard aan het werk bent voor het bedrijf. Niet té hard, want dat is ook weer geen goed voorbeeld. Maar laat zien dat je samen aan iets werkt.
Nu kun je denken dat het onzin is om je als baas zo op je personeel te richten en je er in dienst van te stellen. Maar dan zit je toch echt fout. Als je de behoeftes van je personeel negeert, zie je snel zet dat mensen ongemotiveerd raken en van je bedrijf weglopen of zich gaan ziekmelden. Jij bent zelf de grote cultuurbewaker met de grootste invloed binnen bedrijf. Dat is een rol die je ook met beide handen moet aanpakken en optimaal moet benutten.