Image default
Eigen bedrijf ICT Juridisch Tips

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens goed beschermd zijn?

Met de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de AVG is het als bedrijf cruciaal geworden om je bedrijfsgegevens te beschermen. Het verliezen of onopzettelijk delen van persoonlijke informatie kan niet alleen tot problemen, maar ook tot hoge boetes leiden. Het beschermen van deze bedrijfsgegevens kan natuurlijk op allerlei manieren, en misschien wel een van de meest belangrijke manieren om dit te doen is door medewerkers (welke gebruik maken van openbare netwerken) toe te voegen aan een VPN verbinding. Ieder apparaat dat gebruikt wordt voor werkzaamheden, van telefoon tot laptop, is namelijk interessant voor cybercriminelen.

Wat is een VPN verbinding?

Een VPN verbinding zorgt ervoor dat je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet. De afkorting VPN staat dan ook voor Virtual Private network. Waar je normaliter een verbinding maakt met de lokale router, zorgt de VPN ervoor dat je iedere keer gebruik maakt van een ‘nieuwe’ server; en deze servers zijn over de hele wereld terug te vinden. Het grote voordeel is dat jouw internetverkeer op deze manier niet gevolgd, getrackt, of zelfs gehackt kan worden. Je data is niet standaard terug te vinden op de lokale server, maar verandert regelmatig van locatie. De ene keer verbindt de VPN je met een server in Amerika, de andere keer met een server in een ander land. Het is je eigen privé verbinding met het internet, die vaak onmogelijk te traceren of hacken is.

Hoe werkt een VPN?

De werking van een VPN is dan ook minder gecompliceerd dan je misschien zou denken. Je gebruikt internet op de manier waarop je het altijd doet, welke router je ook hebt, en zult verder weinig verschil merken. Aan de achterkant doet het daarentegen wel veel. Wanneer je medewerkers gebruik maken van een openbaar netwerk (wanneer ze thuis, of in een restaurant bijvoorbeeld een werk gerelateerde mail openen), is de kans tot een uiteindelijke hack groot. De privacy gevoelige gegevens die via deze openbare netwerken geopend en wellicht zelfs gedeeld worden, zijn beschikbaar voor iedereen die toegang kan krijgen tot dit openbare netwerk. Wanneer je medewerkers gebruik maken van de VPN verbinding, kan niemand zien waar de daadwerkelijke locatie is, of welke gegevens er geopend en gedeeld worden. Zeker wanneer er ook vanuit huis gewerkt wordt, is een VPN verbinding een goede oplossing. Op deze manier kunnen je medewerkers ook op afstand inloggen op de VPN verbinding van de zaak, en op deze manier altijd en overal veilig en anoniem gebruik maken van het internet.

Related posts

Onmisbare zaken voor een succesvolle vergadering

Danny Bijl

Leer je personeel omgaan met Microsoft Sharepoint

Danny

Hoogwerker nodig? Let op deze belangrijke zaken!

Danny Bijl

Leave a Comment