Image default
Personeel

Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers zich ontwikkelen?

Mensen zijn een cruciale factor binnen een bedrijf. Alleen met de juiste mensen komt jouw bedrijf het beste tot z’n recht. Daarom maak je er werk van om ervoor te zorgen dat goede mensen aanneemt. Maar goede mensen moet je ook proberen vast te houden. Daarvoor is het belangrijk dat je personeel de ruimte biedt om zich te ontwikkelen binnen de organisatie. Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw medewerkers zich ontwikkelen?

Zorgen voor doorgroeimogelijkheden

Als je wilt dat werknemers voor jouw bedrijf willen blijven werken, moet er ook ruimte zijn voor ze om door te groeien naar een hogere functie en een hoger salaris. Mensen willen immers niet eindeloos in dezelfde functie blijven hangen en gaan hun heil elders zoeken als er bij jouw bedrijf niet de ruimte is om door te groeien. Het zorgen voor doorgroeimogelijkheden is daarom iets om serieus te nemen. Natuurlijk heeft niet elke werknemer evenveel aanleg om hogerop te geraken, maar om je grootste talenten binnenboord te houden zal je ervoor moeten zorgen dat er een bepaalde doorstroom ontstaat binnen de organisatie.

Serieuze jaargesprekken houden

Veel bedrijven zien jaargesprekken als een verplicht nummer of een gelegenheid om kritiek te spuien op een medewerker wiens werk en instelling voor verbetering vatbaar is. Dat terwijl het juist een uitgelezen moment is om te achterhalen hoe een medewerker in zijn werk staat en of hij ambities heeft die hij graag zou verwezenlijken. Vraag er daarom specifiek naar. Hoe bevalt het werk dat je momenteel doet? Waar zie je jezelf over vijf jaar? En over tien jaar?

Persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen

Geeft je medewerker aan dat hij wil groeien in het bedrijf en zichzelf over een tijdje in een andere functie ziet? Denk je dat de medewerker in kwestie inderdaad de potentie heeft om op te klimmen binnen het bedrijf? Stel dan samen een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Daarin leg je afspraken vast over de stappen die er genomen moeten worden om naar het gestelde einddoel toe te werken. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het meedraaien op een andere afdeling, het volgen van trainingen of cursussen of het ontvangen van coaching of extra begeleiding van een leidinggevende. Als werkgever faciliteer jij deze stappen. Zo werk je samen toe naar hetzelfde doel: promotie voor de medewerker in kwestie.

Trainingen of cursussen aanbieden

Als werkgever wil je dat je personeel up to date blijft op het vakgebied en zo breed mogelijk onderlegd wordt, zodat je meer aan ze kunt toevertrouwen. Om daarvoor te zorgen, kun je trainingen of cursussen aanbieden aan je personeel. Deze kun je verplicht stellen. Je kunt er ook voor kiezen om medewerkers zelf te laten kiezen of ze een training of cursus willen volgen en welke. Dit geeft je meteen een indicatie van wie er een serieuze ambitie heeft om zich te ontwikkelen. Dit zijn de mensen waarin je meer kunt gaan investeren om ze klaar te stomen voor een functie met meer verantwoordelijkheid.

Daag je medewerkers uit

Uitgedaagd worden kan spannend zijn voor medewerkers. Sommigen gaan het met open armen aan, anderen blijven liever in hun comfort zone. Maar juist wanneer je medewerkers iets nieuws geeft om zich over te buigen of extra verantwoordelijkheid geeft, kunnen ze zich ontwikkelen. Mensen ontdekken zo mogelijk nieuwe talenten bij zichzelf, en jij als werkgever bij hen. Geef je medewerkers het vertrouwen dat ze een nieuwe uitdaging aankunnen en maak duidelijk dat je niet meteen perfectie kunt verwachten.

Eigen initiatief stimuleren

Alleen top-down werken is niet de juiste manier om de talenten en creativiteit van je personeel goed te benutten. Je hebt verschillende mensen met elk hun eigen denkwijze op de werkvloer, maak daar dan ook optimaal gebruik van door eigen initiatief te stimuleren. Zo komen de creativiteit en de talenten van afzonderlijke medewerkers het beste tot hun recht. Dit kan het bedrijf nieuwe inzichten opleveren die zeer bruikbaar kunnen zijn. De kracht van een bedrijf zit, zoals we hiervoor al schreven, in de mensen en daar moet je dan ook op een positieve manier gebruik van maken.

Niet iedere medewerker heeft dezelfde behoefte of potentie om zich te ontwikkelen. Met bovenstaande tips kun je achterhalen wie de mensen waarbij het loont om hun ontwikkeling te stimuleren. Dat is ook investering in het bedrijf zelf.

Related posts

7 tekenen dat je een slechte baas bent

Dion

Urenadministratie: durf jij eerlijk naar jezelf te kijken?

Danny

De effecten van een kortere werkweek

Mathijs

Leave a Comment