Image default
Tips

Hoogwerker nodig? Let op deze belangrijke zaken!

Het kan voorkomen dat je om wat voor reden dan ook tijdelijk een hoogwerker nodig hebt. Bijvoorbeeld om de gevel of ruiten van je bedrijfspand schoon te maken of om belettering te plaatsen op de gevel. Voor die gevallen is het prettig dat een hoogwerker huren voor een korte periode gewoon mogelijk is. Maar als je geen expliciete ervaring hebt met hoogwerkers, zijn er wel een aantal zaken die je in acht moet nemen. We beantwoorden een aantal van de belangrijkste vragen omtrent hoogwerkers.

Mag iedereen zomaar een hoogwerker bedienen?

Het is fijn dat je een hoogwerker zoals die van Boels kunt huren, maar wie mag hem eigenlijk bedienen? Je hoeft hier geen diploma of certificaat voor te hebben. Wel moet je door een deskundig persoon ingeleid zijn in het bedienen van een hoogwerker. Verder moet de bediener minstens 18 jaar oud zijn. Geen onoverkomelijke drempel dus, zeker gezien het feit dat instructie in het gebruik altijd van pas komt. Dat neemt niet weg dat je hoe dan ook voorzichtig moet zijn, omdat je schade kunt veroorzaken en doorgaans te maken hebt met een persoon die op de hoogwerker staat. Let op: het kan zijn dat het verplicht is voor de persoon die op de hoogwerker staat om een veiligheidsharnas te gebruiken. Als dit zo is, staat dat in de gebruikershandleiding. Staat het er niet in, dan is het ook niet verplicht maar nog steeds wel verstandig.

Mag je bij alle weersomstandigheden met een hoogwerker werken? 

De weersomstandigheden kunnen van negatieve invloed zijn op de veiligheid bij het gebruiken van een hoogwerker. Daarom is het vanaf windkracht 6 of een windsnelheid van 12,5 m/s niet meer toegestaan om gebruik te maken van een hoogwerker. Bij andere weersomstandigheden, zoals regen of sneeuw, is het aan de gebruiker zelf om te beoordelen of het werk voortgezet kan worden of niet. Het kan zijn dat het weer ervoor zorgt dat het niet meer goed mogelijk voor de persoon op de hoogwerker om zijn werk uit te voeren of voor de bestuurder om de hoogwerker te bedienen.

Mogen grote materialen mee naar boven in de werkbak?

Het is niet verboden om grote materialen, zoals platen, mee te nemen naar boven in de werkbak. Dat wil echter niet zeggen dat het ook altijd verstandig is om dat te doen. Een grote plaat kan er namelijk voor zorgen dat het oppervlak dat wind vangt bovenin wordt vergroot. Bij een te grote windbelasting kan de hoogwerker instabiel worden en zelfs omvallen. Wees dus verstandig en beoordeel eerst de omstandigheden wat betreft windsterkte.

Hoogwerker

Mag de ‘passagier’ op hoogte uitstappen?

Uitstappen op hoogte is natuurlijk een risicovolle onderneming. Daarom kan in de gebruikershandleiding vermeld staan dat het niet toegestaan is om op hoogte uit te stappen. Dit is doorgaans ook het geval. Maar staat het er niet in vermeld, dan zou het in principe wel mogen. Er moet dan uiteraard wel alles aan gedaan worden om dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren. Een veiligheidsharnas zou daarbij geen overbodige luxe zijn. Zorg ook dat de hoogwerker stabiel staat en dat de afstand die afgelegd moet worden om over te stappen zo klein mogelijk is.

Hoeveel gewicht mag er mee in de werkbak?

Het is natuurlijk niet zo dat je een ongelimiteerde hoeveelheid kilo’s mee naar boven kunt nemen in de werkbak van hoogwerker. In de meeste gevallen geldt dat de werkbak zo’n 200 tot 225 kilogram mag dragen. Op de werkbak zelf moet een sticker staan waarop dit vermeld staat. Doorgaans houdt de maximale belasting het gewicht van twee personen met 40 kilogram aan gereedschap in.

Mag je een hoogwerker verplaatsen over de openbare weg?

Natuurlijk kan een hoogwerker vervoerd worden, anders kun je hem nooit op locatie krijgen. Dit gebeurt echter met behulp van een aanhangwagen. De hoogwerker mag niet zelfstandig over de openbare weg vervoerd worden. Dit mag enkel binnen een afgezet werkvak waar geen andere verkeersdeelnemers komen. Wel is het zo dat het beperkt verplaatsen over de openbare weg vaak gedoogd wordt in Nederland.

Kan ik een hoogwerker overal plaatsen?

Een hoogwerker heeft een stabiele, stevige ondergrond nodig om veilig gebruikt te kunnen worden. Een zachte ondergrond is in potentie een gevaarlijk plek om een hoogwerker te plaatsen. Vraag de verhuurder aan advies hierover. Deze kan beter een inschatting maken van wat wel en wat niet mogelijk is op bepaalde ondergronden.

Related posts

Hoe bespaar je op energiekosten als je thuiswerkt?

Danny Bijl

De kracht van bouw software: efficiënt werken in de bouw sector

Danny Bijl

Waarom managers vandaag nog een afspraak moet maken met een Business Coach

Danny Bijl

Leave a Comment