Image default
Ondernemen Personeel

HR trends 2023

De wereld van HR is continue in ontwikkeling. Helemaal in de huidige tijd, waarin personeelstekort en arbeidsmarktkrapte aan de dagelijkse orde zijn, is het belangrijk om bij te blijven op HR gebied. Zo zorg je ervoor dat je medewerkers tevreden blijven en bind je ze voor langere tijd aan je organisatie. Zo haal je het maximale aan hun inzet en blijft de werksfeer en werkcultuur gewaarborgd. We nemen je mee in een aantal trends die we dit jaar verwachten!

1.   Hybride werken zet door

Dit is natuurlijk al lang geen nieuws meer. En alhoewel de files langzaam maar zeker weer terugkomen of toenemen, is hybride werken bij de meeste Nederlandse bedrijven toch een blijvertje gebleken. Veel werknemers en werkgevers hebben ingezien dat dit de effectiviteit en de werk-privé balans van de werknemers ten goede komt. Daarom hebben de meeste bedrijven nu een regeling getroffen dat werknemers bepaalde dagen wel op kantoor werken, maar dit flexibel mogen combineren met thuiswerken als het werk en de situatie dit toelaat. Dit brengt echter wel een administratieve rompslomp met zich mee. De traditionele reiskosten worden namelijk steeds vaker vervangen door een thuiswerkvergoeding, of juist een combinatie hiervan, als er vaste dagen thuis of op kantoor worden afgesproken. Bovendien geven werkgevers vaak hun werknemers een thuiswerk budget wat zij (bruto) kunnen gebruiken voor het aanschaffen van middelen die zij nodig hebben om goed hun werk te kunnen verrichten thuis. Denk bijvoorbeeld aan een tweede beeldscherm of een fijne bureaustoel. Dit dient allemaal goed verwerkt te worden in de administratie. Het inzetten van HR software kan deze processen voor je vergemakkelijken!

2.   MVO en diversiteit

Bij MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) denk je misschien aan duurzaamheid, CO2-uitstoot of het steunen van goede doelen of lokale initiatieven. Maar een heel belangrijk onderdeel hiervan is ook diversiteit en inclusie. Denk daarbij aan de (culturele) achtergrond en geschiedenis van de mensen die bij je werken. Diverse teams kunnen namelijk grote impact hebben op positieve bedrijfsresultaten. Diverse teams hebben vaker creatieve oplossingen of werkwijzen dan teams met daarin mensen met dezelfde ervaringen of opleiding. Denk bijvoorbeeld aan verschillende culturele achtergronden, sekse, seksuele geaardheid, levensovertuiging of beperking.

MVO en diversiteit

3.   Digitalisering

2023 wordt het jaar waarin veel bedrijven een stap maken naar een meer datagedreven HR beleid. Door slim gebruik te maken van data die je uit de diverse systemen waarvan je gebruik maakt kunt halen, krijg je inzicht in cijfers rondom het verloop, ziekteverzuim of werknemerstevredenheid binnen je organisatie. Dit kun je vervolgens slim inzetten om bepaalde keuzes die je maakt te verantwoorden of zelfs te sturen op beslissingen die onderbouwd zijn door data.

4.   Opleiding en ontwikkeling

Over het algemeen zien we al een tijdje de trend dat medewerkers minder lang blijven hangen bij één werkgever. Dat komt met name omdat medewerkers tegenwoordig steeds vaker zichzelf willen doorontwikkelen of willen ontwikkelen binnen verschillende sectoren, omgevingen of functies. Deze trend houd je als werkgever natuurlijk niet helemaal tegen. Wat je echter wel kunt doen is goed in gesprek gaan of blijven met je medewerkers. Kijk waarin zij zich willen ontwikkelen. Misschien blijven ze wel langer bij jouw organisatie werken als ze vaker kunnen wisselen van functie of wanneer je ze de mogelijkheid geeft tot het volgen van een opleiding. Uiteraard moet dit wel passen binnen jouw behoeften. 

Related posts

Tips om te blijven ontwikkelen als organisatie

Danny Bijl

Hoe bevorder je de diversiteit en inclusiviteit van jouw bedrijf?

Dion

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Hoe zit dit met bestelauto’s?

Danny

Leave a Comment