Image default
Eigen bedrijf

Hygiëne en voedselveiligheid in de horeca

Of je nu thuis iets te eten klaarmaakt of in een restaurant gaat eten, je moet altijd rekening houden met hygiëne en voedselveiligheid. Voordat je iets klaarmaakt, heb je vaak al gekeken of iets bedorven is. Het kan raar ruiken of er niet goed meer uitzien, waardoor je weet dat je het niet meer kan eten.

Voedselveiligheid

In de horeca wordt dan ook streng gelet op voedselveiligheid. Het zou slechte reclame zijn als er gasten ziek worden van het eten. Door middel van een Audion sealer worden de producten apart verpakt en bewaard. Hierdoor wordt er een goed overzicht gehouden van voorraden.

Door regelmatige controle van de koelkasten worden producten die over datum zijn verwijderd. Het stickeren van producten met de datum van verpakken is verplicht en maakt dit werk een stuk makkelijker.

Voedselvergiftiging

Het is anders als voedsel besmet is. Dit kan je vaak niet zien, maar de gevolgen kunnen zijn voedselvergiftiging. Om dat te voorkomen zijn er veel maatregelen die horeca bedrijven kunnen nemen.

Hygiëne

Hygiëne is dus zeer belangrijk bij het bereiden van eten. In de Horeca wordt er veel aan gedaan zoals het vaak wassen van de handen en het gebruiken van verschillende snijplanken. Maar ook bij het verhitten van eten bij de juiste temperatuur en het invriezen en ontdooien van producten zijn er richtlijnen.

De richtlijnen

Voor het controleren van de voedselveiligheid in de Horeca zijn er wettelijke richtlijnen, de HACCP. Dit is de afkorting voor Hazard Analyses Critical Control Points, wat in het Nederlands vertaalt naar Gevarenanalyse en kritische controlepunten. In de richtlijn staat welke risico’s er zijn en welke maatregelen een horeca bedrijf moet nemen om deze risico’s zo klein mogelijk te houden. Zo kan iedereen genieten van een keer uit eten gaan.

Tip voor horeca ondernemers: menu engineering kan je meer omzet bezorgen.

Related posts

Effectief werken als zzp ’er, enkele tips

Mathijs

De veelzijdigheid van NFC tags en stickers voor ondernemers

Danny Bijl

Wat voor vloer is het beste voor de zaak?

Dion