Reeds jarenlang ervaren zzp`ers veel problemen bij het afsluiten van een hypotheek. Met name de beginnende ondernemers die nog geen lange staat van dienst hebben. Ze worden behoorlijk onder druk gezet door banken om hun verdiensten van de afgelopen 3 jaar aan te tonen. Per 1 december 2016 komt er verandering in de regels van de hypotheek voor zzp`ers.
Afgelopen week in het nieuws:
Vanaf 1 december wordt het voor zzp`ers eenvoudiger om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Waar deze groep voorheen ten minste drie jaar actief moest zijn als zelfstandige, is deze termijn bij een aantal hypotheekverstrekkers verkort tot twaalf maanden.
Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de uitvoering en het beleid van de NHG, kunnen zzp’ers vanaf volgende maand terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een hypotheek met NHG. Daarmee kan een woning gefinancierd worden met een koopsom tot 231.132 euro. Andere aanbieders zullen snel volgen, aldus het WEW
Het fonds vindt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Ruim 1 miljoen Nederlanders verdienen als zzp’er hun hoofdinkomen.
Bron: www.telegraaf.nl
Makkelijker een hypotheek voor zzp`er
De koopsom die in aanmerking komt voor NHG wordt per 1 januari 2017 ook nog eens verhoogd van € 231.132,- naar € 245.000,-. Goed nieuws dus voor zelfstandige ondernemers. In Nederland neemt het aantal zzp`ers steeds toe, ruim 1,28 miljoen Nederlanders in november 2016. De arbeidsmarkt flexibiliseert steeds meer dus ook het aantal huiszoekenden zonder vaste baan. Met de nieuwe regeling kunnen zzp`ers ook een verantwoorde financiering voor een eigen woning krijgen. Zonder wekenlang aantonen wat de verdiensten van de afgelopen 3 jaar zijn geweest.
Partner
In veel gevallen zal je als zzp`er samen met je partner een hypotheek af willen sluiten. Het kan zijn dat je zijn of haar inkomen nodig hebt om het juiste hypotheekbedrag te verkrijgen. Op dat moment geldt voor je partner dat die een vast inkomen moet hebben. Dit moet worden aangetoond met een arbeidscontract en een jaaropgave van de inkomsten. Deze regels blijven dus gelijk. Is je partner ook zzp`er dan kun je dit met je hypotheekadviseur bespreken.
Tijdbesparing
Naast het product of de dienst die je levert, ben je als zzp`er al veel tijd kwijt aan randzaken. Als je dan ook nog eens bezig bent om een huis aan te schaffen, dan kan dat veel kostbare tijd kosten. Met de versoepeling van de regels rond de hypotheek voor zzp`ers is het eenvoudiger om je inkomsten aan te tonen. Hiermee kun je van de hypotheekverstrekker verwachten dat je met minder moeite een vergelijkbare hypotheek krijgt t.o.v. mensen met een vaste baan.