Image default
Financieel

Ik ben mijn aangifte omzetbelasting vergeten, wat nu?

De meeste zelfstandig ondernemers hebben volledig de intentie om netjes aan hun belastingplichten te voldoen. Het is wel een van de mindere kanten van het ondernemerschap, maar we hebben het ervoor over om elk kwartaal weer opnieuw onze aangifte omzetbelasting in te dienen. Daar heeft de Belastingdienst onze eigen verantwoordelijkheid van gemaakt. Aan het begin van het jaar krijg je een blauwe envelop met daarin de tijdvakken waarin je aangifte kunt doen, die ieder jaar weer hetzelfde zijn. Erg nuttig is die herinnering dan ook niet. Wat wel nuttig zou zijn, is een herinnering op het moment dat de tijd gekomen is om aangifte te doen, wat enkel gebeurt als je zelf de app BTW-alert installeert. Een herinnering wanneer je nog maar een paar dagen hebt om je aangifte in te dienen als je dit nog niet gedaan hebt zou ook fijn zijn, maar deze krijg je dan weer niet van de Belastingdienst. Zo kan het je zomaar gebeuren dat je bent vergeten je aangifte omzetbelasting te doen. Wat moet je dan?

Alsnog aangifte doen

Aan het niet indienen van je BTW aangifte kleeft een boete. Ook maakt de Belastingdienst een schatting van wat je aan omzetbelasting zou moeten afdragen, en deze schatting is vaak ruim meer dan realistisch is. Dit bericht krijg je vaak pas weken nadat je de aangifte omzetbelasting had moeten doen. De veel te hoge inschatting van je omzetbelasting is bedoeld als motivatie om alsnog aangifte te gaan doen. Ondanks dat de termijn verstreken is, kun je deze namelijk nog wel indienen. Wanneer je dit doet, krijg je ook uitstel van betaling van je omzetbelasting. Op basis hiervan kan de schatting van de Belastingdienst uiteindelijk van tafel, tenzij er natuurlijk gerede twijfel bestaat over jouw aangifte.

Boete en bezwaar

De boetes die je opgelegd krijgt, moet je wel ‘gewoon’ betalen. Dit zijn boetes voor het niet indienen van de aangifte en het niet betalen van verschuldigde omzetbelasting. Wel kun je hier bezwaar tegen aantekenen, waarin je uitlegt wat de verzachtende omstandigheden zijn. De kans dat deze omstandigheden overtuigend genoeg zijn om de boete  van 68 euro voor het niet indienen te reduceren of van tafel te vegen, is echter niet enorm groot. Wanneer het aantoonbaar jouw eigen fout is dat je aangifte niet of te laat ingediend is, ‘verdien’ je de boete en zul je het gestelde bedrag gewoon moeten afdragen aan de Belastingdienst. Dat is dan meteen ook een goede les om de volgende keer wel scherp te zijn op het tijdig en correct indienen van je BTW-aangifte. De boete voor het niet betalen kan wel van tafel als je alsnog je omzetbelasting afdraagt.

Pas op: is je aangifte wel afgerond?

Helaas kan het je ook gebeuren dat je denkt aangifte gedaan te hebben, maar deze in feite net niet helemaal afgerond hebt. Het portaal waarin je de aangifte omzetbelasting moet doen is vernieuwd, en dit kan je in verwarring brengen. Ook het feit dat je meerdere malen moet bevestigen kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld wel al je ingevulde aangifte hebt kunnen downloaden maar hem nog niet verzonden hebt. Helaas is de Belastingdienst niet zo netjes om jouw er aan te herinneren dat je een aangifte ingevuld hebt die nog niet afgerond of verzonden is. Zo heeft het er wel een beetje de schijn van dat men je erin probeert te luizen, en helaas is dit argument onvoldoende om een opgelegde boete van tafel te krijgen.

Opzettelijk foutieve gegevens verstrekken of geen aangifte doen

Wil je eigenlijk geen aangifte doe omdat je het niet kunt opbrengen om BTW af te dragen? Vraag dan tijdig uitstel aan bij de Belastingdienst en kies er geen geval voor om géén aangifte te doen of opzettelijk foutieve gegevens te verstrekken bij een in te dienen aangifte omzetbelasting om minder te hoeven betalen. Hier staat namelijk een ‘vergrijpboete’ op die de fiscus je kan opleggen als er concreet en aantoonbaar sprake is van grove schuld of opzet. De boetesom bij zo’n vergrijpboete kan oplopen tot maximaal honderd procent van het bedrag waarop de opzettelijk gemaakte schuld betrekking heeft. Dat betekent in feite dat je dubbel moet betalen, en dat is toch het laatste wat je in zo’n geval zou moeten willen.

Hulp nodig met je belastingzaken? Kijk dan of je het kunt uitbesteden.

Related posts

Ondernemer in betalingsproblemen: wat kun je doen?

Dion

Tijd besparen met factureren: vijf tips

Mathijs

Arbeidsongeschiktheid. Ben je als ondernemer voorbereid?

Mathijs

Leave a Comment