Image default
Branches Nieuws

Innovatief met voedsel, Nederland in top 3

Begin dit jaar werd al duidelijk dat Nederland een innovatief land is. We waren namelijk in het nieuws om het feit dat de export van onze machines het meest lucratief is. Nu kunnen we lezen dat Nederland op nummer drie staat als het gaat om innovatief zijn met voedsel. Het Nederlandse bedrijfsleven is daar uiteraard bij gebaat want het gaat vooral ook om export van producten en diensten. Waar zijn we dan zo innovatief mee?

In het nieuws

“Wie vorige week onze Food of the Future Week een beetje heeft gevolgd had het misschien al een beetje verwacht. Wij Nederlanders lopen voorop als het gaat om voedselinnovatie. Alleen Zwitserland en Zweden staan hoger in de Global Innovation Index. Dat is een forse stijging. Vorig jaar stond Nederland nog op de negende plek. In de jaren daarvoor schommelden we net onder de top drie. Nederland is groot in de zaadveredeling. Zo worden hier nieuwe, sterkere groenten- en fruitrassen bedacht, die minder kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld droogte, zout en ziekten. Die kunnen daardoor de honger in de wereld helpen terugdringen.” Dit kunnen we lezen op de website van RTL Z.

Zadenveredeling

Nederland is al jaren een begrip op het gebied van zaadveredeling. Het nobele streven is dat beter gewassen die ook op minder vruchtbare grond groeien, de honger kan bestrijden. Oftewel, sterke gewassen ontwikkelen voor gebieden met schaarste of schrale landbouwgrond. Door het continu kruisen van zaden zoekt men naar betere groentesoorten. Deze moeten minder last krijgen van droogte, zout of ziekten. Sinds jaren worden er steeds weer gewassen ontwikkelt die aan deze eisen voldoen. Daarmee worden steeds meer gebieden geschikt voor het telen van voedsel.

Innovatief met voedsel

Naast het verbeteren van zaden om sterkere gewassen te krijgen, is het Nederlandse bedrijfsleven ook bezig met de voedselkwaliteit. Met processen zoals pasteuriseren en vriesdrogen is bereikt dat de houdbaarheid aanzienlijk is toegenomen. En dat zonder de voedzaamheid te verliezen. Wereldwijd worden Nederlandse innovaties gebruikt voor het verbeteren van het voedsel.

Innovaties op agrarisch gebied

Niet alleen het voedsel of de conditionering daarvan wordt verbeterd door de Nederlandse industrie. Er zijn ook talloze innovaties die bijdragen aan een betere voedselwinning. Dit begint al bij de bron van ons voedsel, op de boerderij. Er wordt internationaal zaken gedaan met de handel van innoverende machines die het agrarische leven moderniseren. Je kunt hierbij denken aan robotisering van melkstallen. Maar ook drones voor het inspecteren en besproeien van gewassen. Daarnaast worden GPS gestuurde systemen voor tractoren en andere landbouwvoertuigen ontwikkelt en geëxporteerd.

Kortom, we zijn niet alleen innovatief als Nederland. We zijn ook nog eens bezig om de kwaliteit van voedsel bezig. Daarnaast maken we landbouw mogelijk op plaatsen waar dit voorheen onmogelijk leek. Laten we daarom vooral innovatief met voedsel blijven.

Related posts

De effecten van een kortere werkweek

Mathijs

Als ondernemer leren van een politieke campagne

Mathijs

Recordboete voor Google, hoe zit dat?

Mathijs

Leave a Comment