Een financiering organiseren om een investering te doen. Het komt iedere dag voor. Ons hele bankwezen draait op deze geldmarkt. De traditionele vormen zoals hypotheek, leasing of andere leenvormen zijn nog altijd oppermachtig. Daarnaast zijn er nog de investeringsmaatschappijen die voor een bepaalde winstdeling, geld uitlenen. Een vrij nieuwe vorm van financiering is crowdfunding. Wat is dit precies en hoe gaat het in zijn werk? En zijn er regels die gelden rondom deze financiering? We zochten het voor je uit.
Wat is crowdfunding?
Deze financieringsvorm is een alternatieve wijze van geld genereren voor een investering. De manier van financieren verloopt zonder tussenkomst van een intermediair. De investeerders hebben direct contact met de geldvragende partij. Ontstaan rond de millenniumwisseling in de Verenigde Staten, is het fenomeen wereldwijd verspreid. In eerste instantie werd deze vorm vooral in de kunst en muziekindustrie gebruikt. Vanaf 2010 werd crowdfunding meer en meer bekend voor andere markten. Ook in Nederland zijn in die tijd de eerste crowdfundingprojecten begonnen.
Werkwijze en resultaten
De meest bekende vorm is een online platform waarbij een initiatiefnemer zijn product of dienst promoot. Iedereen die toekomst ziet in dit concept kan een toezegging van een bepaald bedrag doen. In de meeste gevallen geldt er een minimale inzameling waarde. Als deze is bereikt kan de initiatiefnemer zijn geld ontvangen. Dit gebeurt via crowdfundingplatforms. Als bijvoorbeeld een ondernemer op deze manier zijn bedrijf kan starten is dit een mooi resultaat. De ondernemer is vervolgens verplicht om (een deel van) de opbrengst van zijn bedrijf te gebruiken om de ‘crowd’ terug te betalen. Bovenop het geïnvesteerde bedrag ontvangt iedere investeerder rente. Dit is de meest voorkomende vorm. Er zijn projecten waarbij er andere afspraken worden gemaakt. Dit is teven een kenmerk van een crowdfundingproject. De voorwaarden zijn door de initiatiefnemer op te stellen.
Voordelen
De belangrijkste redenen om een project op deze wijze te financieren zijn dan ook als volgt:
- Je kunt als ondernemer zelf de tarieven en voorwaarden bepalen;
- Een crowdfundingproject kan worden ingezet als marktonderzoek. Je ontdekt namelijk of er een markt voor je product of dienst is;
- Door de online beschikbaarheid zijn investeerders eenvoudig te bereiken;
- Deze vorm levert veel (kleine) investeerders op. Afhankelijk van je product zijn dit veel potentiële klanten;
- Sommige banken bieden een hybride-concept. Deels een conventionele lening gecombineerd met crowdfunding.
Wetgeving
Om deze financieringsvorm te reguleren is er een wetgeving opgesteld. Logisch want er zijn allerlei manieren om hiermee bijvoorbeeld de belasting te omzeilen. Of zelfs om geld wit te wassen. Daarom staan crowdfunding projecten onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het AFM verstrekt vergunningen aan de platforms die deze financieringsvorm aanbieden. Daarnaast hanteert de Belastingdienst ook regels rondom de inkomsten van de investeerders in een crowdfundingproject. Als je een belang van meer dan 5% in het project hebt, vallen de opbrengsten in box 2 van je inkomen. Je betaalt hierover dus 25% inkomstenbelasting. Of als je als particulier investeert d.m.v. een lening aan een onderneming. Dan betaal je inkomstenbelasting in box 3 van je inkomen.
Begin je voor jezelf en heb je geld nodig? Overweeg dan deze manier van financiering. Wees je bewust van de risico`s en de regels. Zorg dat je de doelstelling van je onderneming duidelijk op papier hebt. Hiermee trek je investeerders over de streep, en je weet zelf altijd waar je het voor doet. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een nieuw product of dienst.