Image default
Finance Financieel Geld

Institutioneel beleggen: een optie voor jouw vermogensbeheer

Institutioneel beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, brokers of zakenbanken, kunnen beursgenoteerde ondernemingen hoofdpijn veroorzaken. Omdat ze hoge bedragen onder hun hoede hebben, hebben ze veel invloed op de bedrijven waarin ze beleggen. Maar institutioneel beleggers kunnen jou als ondernemer persoonlijk juist ook van dienst zijn. Jij kunt zelf bij wijze van vermogensbeheer institutioneel beleggen inzetten.

Pensioen opbouwen

Als ondernemer heb je vaak niet de financiële voordelen die een werknemer in loondienst wel heeft. Waar werknemers maandelijks geld afdragen aan een pensioenfonds om een pensioen op te bouwen, moet je hier als ondernemer zelf voor zorgen. Je kunt gebruikmaken van lijfrente of een oudedagsreserve, maar je wil natuurlijk ook vooral dat je geld groeit. Daarom kan het goed zijn om voor institutioneel beleggen te kiezen. Je laat dan een partij voor je beleggen om zo je vermogen voor je pensioen te beheren en te laten groeien. Zo kun je zelfs vervroegd pensioen mogelijk maken.

Andere doelen

Je kunt ook voor doelen die een wat kortere termijn hebben gebruik maken van institutioneel beleggers voor je vermogensbeheer. De beleggingsstrategie kan hierop worden afgestemd. Zo kun je gaan beleggen om de toekomstige studie van je kind(eren) te bekostigen. Maar je kunt natuurlijk ook je geld laten beleggen voor een wat minder concreet doel, zoals een appeltje voor de dorst voor de toekomst. Een andere goede reden om gebruik te maken van deze vorm van vermogensbeheer, is dat de waarde van je spaargeld momenteel door inflatie, vermogensbelasting en de zeer lage rente wordt aangetast terwijl je je geld juist wilt zien groeien.

Andere doelen

Risico en rendement

Natuurlijk is beleggen nooit zonder risico. Het gevaar bestaat dat je er minder uit terugkrijgt dan je erin legt. Tegelijkertijd is het zo dat hoe groter de risico’s zijn die je neemt, hoe groter het rendement kan uitvallen. Daarom hebben institutioneel beleggers die voor particulieren vermogensbeheer gedaan vaak verschillende strategieën waar je uit kunt kiezen. Je kunt kiezen voor de weg met de minste risico in de wetenschap dat je vermogen hier relatief langzaam door kan groeien, of je kunt een hoger risico accepteren in de hoop dat het je ook meer gaat opleveren.

Als je geld laat beleggen door een institutioneel belegger, wil dit niet zeggen dat je geen toegang meer hebt tot je geld. Het is niet zoals bij een termijndeposito waarbij je je geld vastzet. Als jij tussentijds je geld wilt opnemen, is dat doorgaans gewoon mogelijk.

Related posts

Wat ben jij kwijt aan verzekeringen als zzp’er

Mathijs

De angsten omtrent het Coronavirus raken de Europese markt

Danny Bijl

Met deze 5 tips houd je je financiële zaken op orde tijdens de coronacrisis

Danny Bijl

Leave a Comment