Image default
Financieel Strategie Vastgoed

Investeren in vastgoed: 5 afwegingen

Als je kapitaal opbouwt, kun je daar van alles mee doen. Je kunt het gebruiken om je onderneming duurzamer te maken. Je kunt je geld ook op de spaarrekening laten staan. Of je gebruikt het om te beleggen. Een goede manier van beleggen is het investeren in vastgoed. Daarbij kun je voor jezelf de volgende vijf afwegingen maken.

Waarde vastgoed stijgt

Een belangrijke reden om vastgoed te kopen, is dat de waarde van het vastgoed voorlopig lijkt te stijgen. Als je overweegt om een pand te gaan kopen is dit goed nieuws. Uiteraard is de staat en locatie van het pand relevant. Niet al het vastgoed zal in waarde stijgen, dit is ook afhankelijk van de technische staat. Toch zullen de meeste panden in waarde toenemen, simpelweg omdat de huizenprijzen stijgen. Als je je vermogen gebruikt om een pand te kopen, kun je al snel winst maken door het pand te verkopen.

Meer rendement dan sparen

Verstandig omgaan met kapitaal is afwegen wat meer rendement oplevert. Je kunt het geld op een spaarrekening zetten, maar de rente is zo laag dat het je nauwelijks rendement oplevert. Daarnaast moet er vermogensbelasting worden betaalt over grotere bedragen waarmee je rendement nog meer afneemt. Investeren in vastgoed levert je in het huidige economische klimaat geld op door erin te handelen. Daarnaast kun je vastgoed gebruiken om meer rendement te ontvangen.

Huren of verkopen

Wanneer je geïnvesteerd hebt in vastgoed kun je overwegen om het te gaan verhuren in plaats van te verkopen. Veel starters, zowel zakelijk als particulier, beschikken over weinig kapitaal. Voor deze doelgroep is huren de ideale manier om over een pand te beschikken. De inkomsten uit de huur komen bovenop de waardestijging van het pand. Als je gaat verhuren worden er wel allerlei eisen gesteld aan het pand. Aanpassingen kunnen daarom voor meer kosten zorgen, dan dat het je op gaat brengen.

Verbouwen of gebruiken

Een andere afweging kan zijn of je het pand zelf kan gaan gebruiken. Wellicht sluit de locatie of de indeling beter aan bij je bedrijf, dan je huidige pand. Al zullen daar ongetwijfeld aanpassingen voor nodig zijn. Verbouwen kan ook een reden zijn om de waarde van het pand te verhogen. Wanneer je het houtwerk opnieuw laat schilderen en je vervangt oude en versleten vloerbedekking, heeft het pand al veel meer uitstraling. Ook het opknappen van eventueel straatwerk en begroeiing doet veel met de waarde van je pand.

Oudedagsvoorziening

Investeren in vastgoed kan een goede oudedagsvoorziening zijn. Want het geld wat je in een huis of bedrijfspand stopt kun je niet meer voor andere uitgaven gebruiken. Vervolgens kun je gaan verkopen wanneer je geld wilt hebben om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. Of als je een vakantiehuis in buitenland wilt kopen. Net als iedere belegging kun je ook geld verliezen als de waarde daalt. Toch kun je dit meestal op tijd aan zien komen zodat je op tijd kunt verkopen. Houd er ook rekening mee dat een pand onderhoud nodig heeft. Deze kosten kunnen na verloop van jaren behoorlijk oplopen.

Het is verstandig om goed af te wegen of je wel of niet moet investeren in vastgoed. De waarde lijkt voorlopig nog wel te stijgen. Door te verhuren kun je er inkomsten uit halen. Daarnaast kun je waarde verhogen door te verbouwen. Ook is vastgoed een goede investering in een oudedagsvoorziening.

Related posts

Wat ben jij kwijt aan verzekeringen als zzp’er

Mathijs

Personeelsproblemen bij de overheid

Mathijs

Zo maak jij een effectieve mailing

Danny

Leave a Comment