Image default
Industrie Nieuws Tips

Is jouw bedrijf wel brandveilig?

Bij brandveiligheid denk je meestal aan je eigen huis. Logisch, maar aangezien we bijna elke dag ruim 8 uur op de werkplek doorbrengen is brandpreventie op kantoor ook een belangrijke issue. Weet jij hoe veilig het bij jou op kantoor is?

Gevolgen van brand in het bedrijf

Een brand in je eigen woning heeft natuurlijk enorm veel impact. Maar voor bedrijven geldt dat zeker ook. Elk jaar zijn er tussen de 6.000 en 8.000 bedrijfsbranden. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat maar liefst de helft van al die bedrijven binnen een jaar na de brand failliet gaat. In onderstaand filmpje wat uitleg over de gevolgen van brand voor je bedrijf:

Door een brand kan de toekomst van je onderneming dus in een keer op het spel komen te staan. Maar wat kun je nu doen om te voorkomen dat het zover komt?

Breng brandbare materialen in kaart

Rondslingerende pallets of afvalcontainers buiten het gebouw zijn gevaarlijk met het oog op brandstichting, dus zorg ervoor dat deze zoveel mogelijk opgeruimd worden. Maar kijk ook binnen het kantoor eens goed rond. Laat bijvoorbeeld niet het oude papier overal slingeren, maar zorg ervoor dat dit aan het einde van de dag in een container wordt verzameld.

Check de elektriciteit

Veel bedrijfspanden ontstaan door beschadigde apparatuur of onveilige elektriciteitsbedrading. Laat deze bij twijfel eens nakijken door een erkend installateur. Let er ook op dat alle apparaten aan het einde van de werkdag worden uitgezet en laat de stekker van apparaten die niet worden gebruikt uit het stopcontact.

Investeer in brandveiligheid

Rookmelders, brandblussers, brandwerende gordijnen… er zijn talloze maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat een brand uitslaat wanneer deze ontstaat. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en blijft de schade beperkt. Bovendien geeft het medewerkers de kans om op tijd weg te komen.

Zorg voor een brandplan

Wat doe je eigenlijk op het moment dat er brand ontstaat? In een brandplan stel je van tevoren een draaiboek op, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren bij een brand. Maak een of meerdere medewerkers verantwoordelijk voor deze procedures en zorg natuurlijk dat ze regelmatig geoefend worden.

Nog meer tips vanuit je eigen ervaring of expertise? Deel ze dan vooral met andere ondernemers via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Topcleaning.nl.

Related posts

Zo creëer je een productieve en comfortabele werkomgeving

Danny Bijl

De zakelijke voordelen van financial lease

Danny Bijl

7 tips om veiliger te werken in de bouw en industrie

Mathijs

Leave a Comment