Image default
Commercieel Eigen bedrijf Ondernemen

Is een energielabel voor winkelpanden verplicht?

Is een energielabel voor winkelpanden een verplichting? Een energielabel zegt veel over een woning of een pand. Voor ondernemers, zoals eigenaren van een winkel, kan het erg bepalend zijn om te weten of een pand een goed of slecht energielabel heeft. In dit artikel leggen we alles uit over de verplichtingen van een energielabel voor winkelpanden. Ook kom je in dit artikel meer te weten over de gevolgen of mogelijke scenario’s waar jij als ondernemer rekening mee moet houden.

De verplichting van een energielabel

Het is vrijwel voor alle winkelpanden een verplichting om een energielabel te hebben. Dit is om te zorgen dat huurders, kopers en gebruikers garantie hebben dat het pand in een goede en zuinige staat is. Ook is het belangrijk dat winkels, die over het algemeen veel energie gebruiken, zo zuinig mogelijk functioneren. Een uitzondering wordt gemaakt op monumentale gebruiken, tijdelijke panden, werkplaatsen en grote opslagruimtes. Wanneer jouw winkelpand nog niet over een energielabel beschikt is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Je kan anders namelijk een boete riskeren van 10.000 euro.

Wat zijn de eisen voor winkelpanden?

Aangezien we met z’n allen verantwoordelijk zijn om het milieu beter te maken en ons voetprint zo minimaal mogelijk te maken, zijn er verschillende regels waar een winkelpand aan moet voldoen. Vanaf 2023 moet een winkelpand bijvoorbeeld beschikken over een minimaal energielabel van C. Alle panden die op dit moment nog een te laag energielabel hebben moeten investeringen gaan maken om hun panden groener en zuiniger te maken. Mocht jouw winkelpand al beschikken over een energielabel van C of hoger, dan is het belangrijk om te kijken of deze nog geldig is. Zodra je een test hebt laten maken om het energielabel te laten maken, krijg je een certificaat die 10 jaar geldig is. Wanneer jij 9 jaar geleden een energielabel C hebt gekregen, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Wil je een energielabel voor je winkelpand aanvragen? Dat kan gemakkelijk en snel via deze website. Op basis van bevindingen tijdens een opname op locatie stelt deze erkende energieprestatie-adviseur een uitgebreid energieprestatieadvies-rapport op.

Winkelpanden

Hoe verbeter je het energielabel van een winkelpand?

Ben jij tot de conclusie gekomen dat jouw winkelpand wat innovatie nodig heeft om het groener te maken?  Dan hebben we hier een aantal tips op een rijtje gezet. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de installatie van het pand. Hoe wordt het pand warm gehouden en is dit een zuinige manier? Zo niet, dan kan je op zoek gaan naar manieren om het zuiniger te maken. Vervolgens is het goed om te kijken over wat voor isolatie jouw pand beschikt. Zijn hier punten die je kan verbeteren? Als laatste is het van groot belang om zoveel mogelijk verlichting naar LED te krijgen. Dit is de meeste energiezuinige manier.

Related posts

5 tips om internationaal transport te organiseren

Mathijs

De negatieve kant van ondernemen

Danny

Zo blijf je aantrekkelijk voor je personeel

Dagmar

Leave a Comment