Image default
Branches Eigen bedrijf Logistiek Tips

Is jouw kantoorpand al toekomstbestendig?

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoor- en bedrijfspanden in het bezit zijn van minimaal een energielabel C. Utiliteitsgebouwen die een functie als kantoor hebben moeten daarmee verplicht energiezuiniger worden. Mocht tegen die tijd je bedrijfspand nog niet voldoen aan de wettelijk gestelde norm, dan mag het pand niet meer worden gebruikt als kantoor. Voor de gebouwde omgeving bestaat uiteindelijk de wens dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. Tevens is er de ambitie geformuleerd dat alle kantoorgebouwen in 2030 minimaal een energielabel C moeten hebben. Deze doelen zijn tevens ook opgesteld in het energieakkoord.

Nieuwe wetgeving per 2023

De wettelijke verplichting voor het hebben van een energielabel C voor een bedrijfspand vanaf 2023 geldt voor eigenaren van kantoren met meer dan 100m2. Een energielabel geeft aan in welke mate er energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Een energielabel bestaat daarbij uit een rapport waarin de eigenschappen van het pand op het gebied van energiezuinigheid staan beschreven. Het hoogst haalbare is een energielabel A en het laagst een energielabel G. Indien een bedrijfspand een energielabel A heeft dan zijn er verschillende energiebesparende maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld led-verlichting en bouwkundige verbeteringen, zoals isolatie van het dak.

Hoe krijg ik een energiezuinig energielabel?

Een energielabel wordt opgemaakt door een gecertificeerde energieadviseur. Met het maatwerkadvies van de adviseur, kun je energiezuinige maatregelen nemen om zo de energieprestaties van het pand te verbeteren. Indien je kantoor een energielabel D, E of F heeft kan het pand soms zonder ingrijpende verbouwingen een energielabel C verkrijgen. Voor een energielabel G wordt dit moeilijker, daarbij worden er wel bouwkundige ingrepen verwacht. Om een energielabel te verhogen naar de minimale eis van een label C, kan er tevens ook beroep worden gedaan op verschillende subsidieregelingen die het financieel aantrekkelijk maken om een bedrijfspand energiezuinig en duurzamer te maken. De subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft hier inzicht in.

De toekomst van bedrijvend Nederland

Met het oog op een duurzame samenleving en een schoner milieu krijgen bedrijven in Nederland steeds vaker te maken met strengere wetgeving. Sinds 2015 wordt er door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook flink gecontroleerd op de aanwezigheid van energielabels bij het verkopen en verhuren van bedrijfspanden. Tevens zal vanuit de samenleving steeds meer de voorkeur gaan naar bedrijven die zich richten op duurzaam ondernemen. Het verduurzamen van bedrijfspanden brengt ook veel voordelen met zich mee, zoals een besparing op de energiekosten maar ook wordt er een prettige werkomgeving gecreëerd.

Related posts

Neem jezelf als ondernemer serieus

Dagmar

5 teambuilding tips in coronatijd

Danny Bijl

Hoe je uit te drukken als onderneming

Danny

Leave a Comment