Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Tips

Is samenwonen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar de beste deal. Is er ergens voordeel te behalen, dan sta jij vooraan. En niet zo gek ook, want als je het niet doet ben je een dief van je eigen portemonnee. Zakelijk gezien ben je waarschijnlijk ook erg handig om zo voordelig mogelijk belastingaangifte te doen. Maar geldt dit eigenlijk ook privé? Wist je bijvoorbeeld al dat je honderden euro’s kunt besparen door samen te gaan wonen?

De voordelen van een fiscaal partnerschap

Er zijn situaties waarbij samenwonen een hoop geld besparen. Fiscaal gezien is het vooral aantrekkelijk als je fiscaal partner bent. Klinkt ingewikkeld? Nee hoor, het is eigenlijk heel simpel. Fiscaal partnerschap betekent in het kort dat je niet ieder apart, maar samen de belastingaangifte doet, en dat kan flink wat belastingvoordeel opleveren.

Hoe dit  voordeel voor jou kan opleveren? Wanneer je gezamenlijk aangifte doet, kunnen inkomsten, aftrekposten en vermogen onderling verdeeld worden. Vooral als het inkomen van jou en je partner nogal verschillend is, kan dit voordelig zijn. Degene die het meest verdient, kan bijvoorbeeld de aftrekposten zoals hypotheeklasten en studiekosten opgeven. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager, waardoor je onder de streep minder belasting hoeft af te dragen. Het voordeel kan een stuk groter zijn dan wanneer de partner met het lagere inkomen de aftrekposten opgeeft.

Heeft een van jullie veel vermogen? Ook dan is een fiscaal partnerschap een aantrekkelijke optie. Dat komt door de belastingvrije voet die geldt voor vermogen in box 3. Doe je zelfstandig aangifte, dan blijft de eerste 30 duizend euro onbelast. Bij fiscaal partners gaat het echter om 60 duizend euro dat onbelast blijft. Dat betekent dat als een van jullie eigen vermogen heeft van tussen de 30 en 60 duizend euro, het met fiscaal partnerschap belastingvrij blijft. Als je individueel belastingaangifte doet, moet over dat bedrag wel belasting betaald worden.

Tip: Sta je op het punt om te gaan samenwonen? Dan moet je flink wat regelen. Met de bunq samenwonen checklist hou je in ieder geval overzicht en zie je niks over het hoofd.

De fiscale nadelen van samenwonen

Samenwonen kan in sommige gevallen ook negatief uitvallen op het gebied van belastingen. Ook hier geldt: vooral als je fiscaal partner bent. Zo zijn er toeslagen en uitkeringen die alleen worden toegekend tot een bepaald inkomen. Als je fiscaal partner bent wordt het inkomen van beide partners samengevoegd. De kans is groot dat je met dat gezamenlijke inkomen geen kans meer maakt op dergelijke toeslagen. Maar ook zonder fiscaal partnerschap kan samenwonen al fiscale nadelen hebben. Ontvangt de minstverdienende partner bijvoorbeeld zorgtoeslag, dan kan de partner wel als toeslagpartner worden gezien. En dat kan weer invloed hebben op de hoogte van de toeslag. Meer informatie hierover kun je overigens vinden bij de Belastingdienst.

Of het fiscaal voordelig is om samen te gaan wonen en een fiscaal partnerschap aan te gaan, is in ieders situatie anders. Als je het moeilijk vindt om de voor- en nadelen in te schatten, kun je hiervoor een adviseur inschakelen. Ook kun je de belastingaangifte van jullie beiden op diverse manieren invullen, en vervolgens de meest voordelige insturen als definitieve aangifte. Blijkt dat fiscaal partnerschap het meeste belastingvoordeel oplevert? Dan kun je met behulp van een samenlevingscontract een fiscaal partnerschap aangaan.

Related posts

Het vertalen van juridische teksten

Danny

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Danny

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe is

Dion

Leave a Comment