Image default
Commercieel Eigen bedrijf

Jaarlijks inspecteren van je bedrijfsdeur; is het verplicht

Veiligheid komt op de eerste plaats. Daarom zal je er uiteraard voor zorgen dat je personeel zo veilig mogelijk kan werken. Keuren van machines en voertuigen (APK) is hierbij heel gebruikelijk, maar wist je dat het verstandig is om ook je bedrijfsdeuren jaarlijks te laten onderhouden en keuren?

Is jaarlijkse keuring verplicht?

Het jaarlijks keuren van je deuren is niet verplicht bij wet. Toch is dit om meerdere redenen wel zeer verstandig:

  • Wanneer er een ongeluk met letsel in of bij je bedrijf plaatsvindt, wordt natuurlijk gekeken naar de staat van onderhoud van de deur. Als het onderhoud niet in orde is, bestaat de kans dat je alsnog aansprakelijk gesteld wordt.
  • CE en NEN-markering: bedrijfsdeuren moeten aan de CE en NEN-markering voldoen. Om deze markering te behouden is het noodzakelijk jaarlijks onderhoud uit te laten voeren door een professional.
  • De levensduur van de deur wordt verlengd als er onderhoud wordt uitgevoerd. Kleine gebreken kunnen worden opgelost voor ze tot grotere problemen gaan leiden.

Wie doet het onderhoud?

Als je bedrijf een eigen technische dienst heeft, mag deze het onderhoud uitvoeren. De teamleden moeten dan wel bijgeschoold worden, want alleen dan kan de CE- of NEN markering gehandhaafd blijven. Heb je geen geschoolde technische dienst, dan is het verstandig om onderhoud te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijfsdeuren specialist. Dit kost je meestal slechts enkele tientjes per deur per jaar maar het bespaart je mogelijk veel geld in het geval van een ongeluk.

Kies een onderhoudsarme deur

Als deuren vaak worden gebruikt, kan het zijn dat je het onderhoud meerdere keren per jaar moet doen. Hierbij voorkom je dat er overmatige slijtage ontstaat. Wanneer dit op jou van toepassing is, dan is het verstandig om bij de keuze voor een nieuwe deur uit te kijken naar een onderhoudsarme deur.

Het meest onderhoudsgevoelige onderdeel van een standaard bedrijfsdeur zijn de balansveren. Deze moeten regelmatig bijgesteld, en bij frequent gebruik, vervangen worden. Er zijn echter onderhoudsarme bedrijfsdeuren zonder balansveren, zoals bijvoorbeeld de Compact vouwdeur. Deze bedrijfsdeur ziet er van buiten hetzelfde uit als een standaard bedrijfsdeur, maar door het vouwprincipe biedt deze deur je veel voordelen. De deur is onderhoudsarm door het ontbreken van balansveren, en ruimtebesparend, omdat er geen plafondrails nodig zijn. Ideaal wanneer je installaties of apparatuur direct achter de deur wilt ophangen. Lees meer op www.rolflex.com

Related posts

Merknaam registreren: hoe werkt het?

Danny Bijl

Gebruikt jouw bedrijf de verkeerde enveloppen?

Danny

Van parttime naar fulltime ondernemer, neem de stap

Mathijs

Leave a Comment