Image default
Eigen bedrijf Ondernemer in beeld Strategie

Jan van Dam Group – Jan van Dam – denken, durven en doen

Nederland kent vele ondernemingen. En daarmee ook veel ondernemers. Toch onderneemt iedereen weer op een andere manier. Gelukkig maar, want dit bepaalt in veel gevallen ook het succes van het bedrijf. Het leuke van deze verschillen is dat iedere ondernemer van een ander kan leren. Dit is namelijk het doel van deze rubriek waarbij ondernemers, d.m.v. vraag en antwoord, hun adviezen geven. Deze week spraken we met Jan van Dam van de Jan van Dam Group.

De Jan van Dam Group

De groep bestaat uit twee bedrijven. Jan van Dam Machine Transport en Jan van Dam Global Logistics (GML). Het machinetransport heeft een werkgebied tot ver over de landsgrenzen. Daarnaast houdt het niet op met alleen transport. Ook machines intern verplaatsen, verankeren en waterpassen horen erbij. De GML tak van het bedrijf gaat nog veel verder door het transport van overzee naar Europa te organiseren. Bij de Jan van Dam Groep kun je dus terecht voor het complete machinetransport. Vanaf een buitenlandse fabriek, tot in je eigen fabriek op zijn stelplaats.

1. Je hebt het bedrijf van je vader overgenomen, hoe kijk je daar op terug? Zou je het achteraf gezien anders gedaan hebben?

Als zoon van een kolen- en olieboer en transportbedrijf, kijk ik met een glimlach terug op de overname. In 1989 ben ik als vierde generatie gestart als ondernemer. Samen met mijn vrouw, een chauffeur, vier vrachtwagens en twee heftrucks. Ik zou het zo weer doen. Al denk ik dat het minder leuk zou zijn, als ik dat zou doen met wat ik nu weet.

2. Zou je (potentiële) ondernemers die ook in die positie zitten, tips kunnen geven?

Zeker, ik denk als je het bedrijf echt over wilt nemen, dat je over een grote gedrevenheid moet beschikken. Het is belangrijk dat jij en het bedrijf beiden met commitment aan de overgang beginnen. Het is ook erg belangrijk dat je familie erachter staat. Een dergelijke stap vraagt namelijk heel veel energie en tijd. In mijn geval heeft het vooral veel tijd in beslag genomen, omdat ik veel onderweg was.

3. In 2009 heb je een 2e onderneming aan de groep toegevoegd voor het internationaal vervoeren van machines. Is dit een geplande beslissing geweest of ben je er zogezegd ingerold?

Dit was een geplande beslissing. Net als de overname van de transportactiviteiten van een ander machinetransportbedrijf. De GML onderneming is opgezet met het doel om een nieuwe voedingsbodem te creëren voor Jan van Dam Machine Transport. Op dat moment hadden we namelijk niet zoveel werk. Door de oprichting van deze onderneming is een internationale markt toegevoegd. Inclusief een warehouse in Rotterdam. Jan van Dam Global Machine Logistics is nu de grootste opdrachtgever voor Jan van Dam Machine Transport.

4. Waarop ligt de focus van de onderneming Jan van Dam? En hoe zien we dat terug in de bedrijfsvoering?

Onze focus ligt op de beste zijn in het vak! Totale ontzorging van de opdrachtgever van A tot Z. Dit kun je terugvinden in het bevlogen team dat zowel het bedrijf als het vak een warm hart toedraagt. Maar ook door gebruik te maken van professioneel materieel. Ons secundaire doel is het zo voor elkaar te hebben, dat we het bedrijf door kunnen geven aan de, nu al aanwezige, vijfde generatie.

5. Hoe belangrijk is het juiste team van medewerkers om je heen? Zorgt een goed team dat jij als eindverantwoordelijke niet operationeel bent?

Uiteraard is het juiste team van heel groot belang. Wij zijn daar dan ook erg druk mee. Materieel kun je kopen, de juiste medewerkers niet. Mijn team maakt mijn werk als eindverantwoordelijke minder noodzakelijk. Met name in de operationele zaken.

6. De transportsector staat in veel gevallen al jaren onder druk. Toch zijn jullie tegen de stroom in gegroeid. Wat is de succesfactor hiervan geweest?

Dat is een mooie vraag. Van begin af aan zijn we gegaan voor kwaliteit. Daarbij zijn de passie en gedrevenheid de succesfactoren geweest. Maar ook het ervoor zorgen dat je de gemaakte afspraken nakomt. We willen de beste zijn, niet de duurste. We sturen vooral op het denken in oplossingen. Voor zowel mens als materieel. Vooral de start van Jan van Dam Global Machine Logistics heeft onze naam op de kaart gezet, in de Benelux en daarbuiten.

7. Heb je tips voor andere ondernemers, ongeacht de branche waarin ze werken?

Persoonlijk heb ik geen businessplan gemaakt. Maar ik heb steeds geluisterd naar de behoefte in de markt, en daar mijn bedrijf op aangepast. Wees flexibel en positief ingesteld. Ondernemen is denken, durven en doen. Dat betekent dus ook risico nemen.

Wil je meer weten over de Jan van Dam Group en hun diensten? Kijk dan eens op de website van deze onderneming:

www.janvandamgroup.com

Related posts

Wat voor type ondernemer ben jij?

Danny

Met welke klassen voor alarmen kun je je bedrijfsauto’s beveiligen?

Danny Bijl

Tips voor het schoonmaken van je thuiskantoor

Danny

Leave a Comment