Image default
Carrière Personeel

Je grenzen kennen en deze bewaken op werk

Ben jij goed in het bewaken van jouw grenzen? Zowel zakelijk als privé is het niet altijd even makkelijk om jouw grenzen kenbaar te maken. We laten ons vaak tegenhouden door meningen van anderen waardoor we een bepaalde richting op gaan, waar we zelf niet altijd achterstaan. En dat is niet alleen zonde, maar het heeft ook kostbare consequenties voor jezelf. Wanneer je je grenzen niet bewaakt, kan je bijvoorbeeld teveel hooi op je vork nemen waardoor je zelfs een burn-out kunt krijgen. Of je blijft werkzaamheden uitvoeren, waar jij helemaal niet blij van wordt of je loopt leeg op bepaalde gedragingen en/of opmerkingen van collega’s. Het bewaken van jouw grenzen is ontzettend belangrijk en in dit artikel laten we weten hoe je dit kunt doen. 

Ontdek waar jouw grenzen liggen

Om te weten hoe je jouw grenzen kenbaar kunt maken, is het belangrijk om allereerst te ontdekken waar jouw deze liggen. Het ontdekken van deze lijn, is een proces wat je niet de ene op de andere dag kunt afronden. Het is ontdekkingsreis waar je misschien wel jouw hele leven mee bezig mag zijn. Elke dag leer je weer iets bij en voel je misschien wel dat je tegen jouw grenzen aan zit of erover heen bent gegaan. Dat kan en erover heen gaan is niet erg, als je maar weet hoe je weer terug kunt stappen en ervan kunt leren. Jouw eigen grenzen worden juist met vallen en opstaan een stuk scherper, waardoor je een volgende situatie wellicht heel anders aanpakt.

Welke signalen horen bij jouw grenzen?

Maar hoe ontdek je dat jouw grens is bereikt? Dat kan op verschillende manieren en ook die zijn helaas niet voor iedereen gelijk. Het zijn niet voor niets jouw grenzen en daar horen ook persoonlijke signalen van jouw lichaam bij. Denk aan het ‘onderbuikgevoel’ of hoofdpijn, een vertroebelde blik, minder energie of bijvoorbeeld buikpijn… Klamme handjes of een gevoel van weerstand ervaren kunnen ook een teken zijn dat je tegen een grens aanloopt. Die signalen zijn er niet voor niets, jouw lichaam probeert je iets kenbaar te maken en als je die signalen negeert worden deze (vaak) erger. Welke signalen constateer jij als je tegen je grens aanloopt of erover heen bent gegaan?

Nee zeggen tegen iets of iemand, betekent ja zeggen tegen jezelf

Door op het juiste moment ‘nee’ te zeggen tegen een project, plan of iemand, kan je juist ruimte en rust creëren voor jezelf. Je kunt met meer focus werken aan datgene wat jij belangrijk vindt door jouw grenzen duidelijk aan te geven. Het is vooral de eerste keren wanneer je het aangeeft, niet eenvoudig. Misschien ben je bang voor de reactie of voel je je onzeker wat er gaat gebeuren, maar hoe vaker je je grenzen aangeeft hoe duidelijker je bent naar anderen toe. En het is aan hen om jouw input en mening ook te respecteren, zoals jij dat ook bij anderen doet. Je kunt het!

Related posts

Hoe is de traditie van het kerstpakket ontstaan?

Dion

Een werknemer ontslaan: hoe gaat dit in zijn werk?

Danny

5 manieren om medewerkers tevreden houden

Dion

Leave a Comment