Image default
Financieel Lifestyle

Je huis verkopen: met of zonder makelaar?

Heb jij op dit moment een koopwoning en ga je verhuizen? Daar komt heel wat bij kijken. Het verkopen van je huis is misschien wel een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je gaat verhuizen. Je huis kun je verkopen met of zonder een makelaar. Aan beiden zitten voor- en nadelen.

Wat doet een makelaar?

Wat doet een makelaar eigenlijk? Kort gezegd zet een makelaar jouw huis in de verkoop en ontzorgt jou als verkoper door allerlei werk uit handen te nemen. Eerst doet een makelaar vooronderzoek om een en ander te inventariseren. Zo onderzoekt hij of zij welke vraagprijs redelijk is en vergelijkt daarbij jouw woning met andere woningen in de buurt. Bij het vaststellen van de vraagprijs worden ook een aantal andere zaken meegenomen zoals de staat van onderhoud en de ligging van de woning. Daarnaast bemiddelt de makelaar ook tussen verkoper en koper. De makelaar houdt tevens het contact met de koper. Een makelaar doet de rondleidingen door het huis en hij of zij zal zijn of haar best doen het huis te verkopen. Ook wanneer de koper een bod doet op het huis, onderhoudt de makelaar contact. Administratieve en juridische rompslomp is allemaal de taak van de makelaar. Hieronder zullen we ingaan op de voordelen van een huis verkopen zonder makelaar.

Flexibel zonder makelaar

Als je je huis verkoopt zonder makelaar ben je flexibeler dan dat je dat met een makelaar doet. Wanneer iemand interesse heeft in jouw woning kun jij als eigenaar zelf contact zoeken met de koper en een afspraak maken voor een bezichtiging. Je kunt dus zelf afspraken maken wanneer dat jou uitkomt.

Huis verkopen

 

Huizen opkopers

Staat je huis al een tijdje te koop en wordt het alsmaar niet verkocht? Het risico bestaat dat je dan met dubbele lasten komt te zitten omdat je intussen al in je nieuwe woning kunt. Loopt het niet zoals je graag zou willen, of zie je inderdaad op tegen de kosten van een makelaar? Dan kun je ook kiezen voor een opkoper voor je huis. Een opkoper koopt het huis direct van jou, zodat je snel van je woning af bent en niet zoveel kosten kwijt bent aan een makelaar.

Geld besparen

Een makelaar bemiddelt natuurlijk niet voor niks en kost dus wel wat geld. Vaak is dit een van de belangrijkste redenen voor mensen om niet voor een makelaar te kiezen. Als je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen dan is het wel handig als je verstand hebt van juridische zaken. Je moet tenslotte wel alle administratieve rompslomp doen die de makelaar anders gedaan zou hebben. Het voordeel is dus wel dat je best wel eens wat geld zou kunnen besparen.

Huis verkopen met een makelaar

Zelf je huis verkopen is natuurlijk niet zonder risico’s. Je zult toch zelf kennis van bepaalde zaken moeten hebben. Als je geen juridische achtergrond hebt of een verkoop nog nooit eerder gedaan hebt meegemaakt dan kan het misschien lastig zijn. Een makelaar heeft natuurlijk wel alle kennis in huis en kunnen jou adviseren bij de verkoop van je huis. Een optie is om een makelaar om alleen advies te vragen, maar jij blijft zelf actief als verkoper.

Er zijn veel voordelen van het verkopen van je huis zonder makelaar. Het kan ook leuk zijn om te doen, want jij kent je eigen woning als geen ander. Dan is het leuk om andere mensen rond te leiden door jouw huis waar jij jaren hebt gewoond. Je kunt dan waarschijnlijk het verhaal enthousiaster brengen dan de makelaar. Anderzijds, wanneer je liever helemaal geen risico wilt lopen dan is een makelaar wellicht toch een goede keuze. Weeg alles goed voor jezelf af en maak een keuze die het beste bij jou past.

Related posts

Eenmanszaak of BV: de verschillen op een rijtje

Mathijs

Niet-betalende klanten? Deze 5 tips helpen je verder!

Danny Bijl

De woningmarkt: problemen en oplossingen

Marcel van Hooijdonk

Leave a Comment