Image default
Personeel Tips

Je kunt als leidinggevende niet níet communiceren

Een goede leidinggevende is zich bewust van verschillende soorten leiderschapsstijlen en weet welke stijl wanneer het beste van pas komt. Communicatie is een belangrijk onderdeel van een leiderschapsstijl. Maar niet alle communicatie vindt verbaal of ‘op papier’ plaats. Ook non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol, en dat is voor leidinggevenden een belangrijk punt van aandacht. Immers, je kunt niet níet communiceren.

Meer dan je wilt delen

Het begrip non-verbale communicatie is nogal breed, want het beslaat in feite alles wat je uitstraalt zonder te praten. We zijn de hele dag non-verbaal aan het communiceren. Denk alleen maar aan ‘ja’ of ‘nee’ schudden, of een duim opsteken. Maar ook een frons of rollen met ogen is non-verbale communicatie die door anderen geïnterpreteerd kan worden. Daar ligt dan ook het gevaar, want vaak communiceer je door non-verbale communicatie meer dan je eigenlijk wilde delen. Daarom is het ook voor een leidinggevende zo belangrijk om zich bewust te zijn van wat je uitstraalt.

Lichamelijke non-verbale communicatie

Lichamelijke non-verbale communicatie

Vaak is non-verbale communicatie iets dat je met je lichaam doet. Je lichaamshouding straalt uit of je zelfvertrouwen voelt. Je gezichtsuitdrukking laat vaak zien wat je ergens écht van vindt. De gebaren die je maakt tijdens het praten geven extra context aan wat je vertelt. Het maken van oogcontact met je gesprekspartner straalt interesse en zelfverzekerdheid uit. Het feit dat je iemand even op de arm aanraakt laat waardering zien. Als leidinggevende wil je zelfverzekerd overkomen, maar je wilt ook dat je personeel zich gewaardeerd voelt. Dat betekent dat je bewust bezig dient te zijn met wat je nu écht communiceert door ook aandacht te besteden aan je lichaamstaal.

Andere soorten van non-verbale communicatie

Fysieke afstand is een andere vorm van non-verbale communicatie die van belang is. Niemand vindt het fijn als iemand in zijn of haar persoonlijke ruimte komt, maar een te grote fysieke afstand zorgt voor een soort kloof van ongelijkheid. Als je als leidinggevende wilt dat medewerkers zich op hun gemak voelen, zorg er dan voor dat de fysieke afstand niet te groot is. Naast fysieke afstand is ook je uiterlijk een vorm van non-verbale communicatie. Het zegt iets over hoe je gezien wilt worden. Pas je kleding aan op wat je als leidinggevende wilt uitstralen.

Het is dus niet altijd wat je zegt, maar vooral ook wat je doet. En dan gaat het niet alleen over de grote gebaren, maar ook over de kleine dingen die mensen herkennen en oppikken. Misschien is dat wel het moeilijkste onderdeel van communicatie om aan te werken, maar het is wel erg belangrijk om op de goede manier over te komen.

Related posts

Welkom in de wereld van geurmarketing

Danny

De impact van remote werken op recruitment

Danny Bijl

Wat is de beste laserprinter voor jouw onderneming?

Danny Bijl

Leave a Comment