Image default
Logistiek

Je magazijn perfect inrichten: handige tips op een rij

Bij het inrichten van een magazijn komt veel kijken. Wat een geweldig vooruitzicht als je de kans krijgt om deze indeling naar wens te maken en de behoefte af te stemmen op jouw organisatie. Deze omgeving is van groot belang voor het succes van het bedrijf, waardoor het een mooie kans vormt om het magazijn ook gezien de toekomst veilig, efficiënt en innovatief in te richten. Deze perfecte inrichting vergroot het werkplezier, verkleint de risico’s op onveilige situaties en ongelukken, maar verhoogt ook de omzet! Je kunt indrukwekkende kostenbesparingen realiseren wanneer het magazijn aansluit op de klantvraag van de toekomst. Lees je mee welke handige tips er toegepast kunnen worden om in jouw magazijn een perfecte inrichting te creëren? We gaan aan de slag!

Betrouwbaar materiaal tegen aantrekkelijke prijzen

De veiligheid in jouw magazijn staat voorop. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit. Loop geen onnodig risico en zorg bijvoorbeeld voor de juiste belijning in het magazijn. Geef duidelijk aan welke paden er bestemd zijn voor voetgangers en waar heftrucks mogen rijden. Op deze eenvoudige manier kan je voorkomen dat er aanrijdingen plaatsvinden en je creëert meer structuur in het magazijn. Wist je dat het ook heel nuttig kan zijn om gebruikte heftrucks te overwegen in jouw magazijn? Door het inzetten van diverse gebruikte heftrucks van erkende merken, kan je voor aantrekkelijke prijzen goed onderhouden trucks in het magazijn laten rijden. Doordat de heftrucks altijd een uitgebreide technische inspectie krijgen, hoef je je ook geen zorgen te maken om de veiligheid van jouw personeel. De professionele inspectie is betrouwbaar en zorgt ervoor dat je tweedehands trucks kunt inzetten in het truckpark met een lage urenstand waar je nog jaren (werk)plezier door mag ervaren. Wil je een gebruikte heftruck gebruiken of overweeg je deze keuze? Laat je goed informeren door professionals die je kunnen ondersteunen en adviseren bij het maken van de juiste keuze voor jouw magazijn.

Voldoende ruimte en plaatsen

Natuurlijk wil je het magazijn zo efficiënt mogelijk maken en een indeling optimaliseren. Houd je daarbij ook rekening met voldoende ruimte voor het personeel? Deze veiligheid is van onschatbare waarde. Een ongeluk kan niet alleen schade veroorzaken op het gebied van gezondheid bij personeel, maar ook emotionele schade aanrichten in het team, het vertrouwen beschadigen in de werkgever en imagoschade aanrichten richting leveranciers en klanten. Goede belijning kan daarbij een grote rol spelen, net als voldoende ruimte overhouden waar heftrucks kunnen bewegen en keren als dat nodig is. Ook moeten paden goed worden gemarkeerd, zodat er duidelijk is voor voetgangers waar zij mogen lopen en waar heftrucks mogen rijden. Belijning om aan te tonen waar producten en pallets mogen worden neergezet, is minstens zo waardevol. Anders creëer je situaties waarbij pallets ‘even’ op een pad worden neergezet en anderen hier niet meer langs kunnen. Die momenten veroorzaken de onveilige situaties die we graag willen voorkomen. Denk hier nu alvast over na, zorg voor voldoende ruimte én gestructureerde belijning voor het magazijn van de toekomst!

Populaire producten op geschikte plekken

Welke producten worden goed verkocht en welke items worden regelmatig samen in een pakket verzonden? Kan je daar een passende route voor maken of deze producten in dezelfde stelling plaatsen om de efficiëntie te verbeteren? Het optimaliseren van het magazijn is in deze fase perfect, daar hoort het analyseren van deze verkoopprocessen ook bij. Vervolgens kan je door middel van deze uitkomsten beoordelen op welke goede plekken de bestverkochte producten worden geplaatst, zodat personeel hier goed bij kan. Door de beste plekken te vergeven aan producten die goed doorlopen, zorg je niet alleen voor een beter inpakproces, maar ook voor minder gezondheidsklachten van het personeel (minder bukken en betere werkhouding). Zo werk je actief aan verschillende facetten van jouw onderneming wanneer je het magazijn de juiste inrichting geeft. Heb je de verkoopprocessen al geanalyseerd? Geniet van de kansen en inzichten die hieruit voortkomen!

Denk aan het personeel

We bespraken net al even de juiste plekken in het magazijn voor producten die regelmatig gepakt moeten worden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor deze musthaves die als warme broodjes over de toonbank gaan, maar ook voor een ergonomische werkplek waar daadwerkelijk wordt ingepakt. Staan de benodigde materialen binnen handbereik? Kan de werkplek afgesteld worden om de werkhouding te optimaliseren? Heb je rekening gehouden met het klimaat op deze plek en kan je onnodig lichaamsbeweging en inspanning voorkomen door deze werkruimte nog beter in te delen? Niet alleen bij de paden en stellages moet je rekening houden met de gezondheid van het personeel. Ga met de werknemers in gesprek om nog beter te achterhalen waar er efficiëntie en werkdruk van het personeel bijgesteld kan worden. Door met elkaar te kijken naar kansen, kan je het magazijn nog beter laten aansluiten op de vraag en behoefte in de toekomst. Samen ga je aan de slag met het creëren van de ideale werkplek waar de activiteiten met veel plezier worden gerealiseerd.

Het opstellen van een goed inrichtingsplan

Een magazijn goed inrichten zorgt niet alleen voor een positief resultaat wat betreft de efficiëntie en gezondheid van personeel, maar deze verbeterde werkomgeving levert ook kostenbesparingen op. Voor een optimale indeling van het magazijn is veel kennis, inzicht, ervaring en tijd nodig. Zo kom je met logistieke experts tot het meest flexibele, veilige en innovatieve magazijn voor de vraag van de markt. Geef prioriteit aan het opstellen van een goed inrichtingsplan. Betrek daarbij niet alleen experts op het gebied van veiligheid en logistiek, maar ook eigen personeel om nog meer draagvlak te genereren in de toekomst.

Veel succes met het inrichten van het magazijn. Er komt veel kijken bij het realiseren van deze taak, maar er valt veel winst te behalen op uiteenlopende gebieden wanneer je het magazijn perfect weet in te richten. Voorkom ruimtegebrek en onveilige situaties voor het personeel, investeer in elkaar en het magazijn van de toekomst, zodat je altijd kan inspelen op de klantvraag.

Related posts

Bedrijfsauto aanschaffen: 5 tips

Danny

Internationaal gaan met je webshop? Vijf praktische tips

Danny

Bespaar op je zakelijke autokosten door het gebruik van een deelauto

Danny

Leave a Comment