Image default
Financieel Tips

Je woning verbouwen? Zo financier je dat

Worden er bij jou in de buurt ook zoveel woningen verbouwd? Niet gek, want steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor hun woning te verbouwen, in plaats van te verhuizen. Dit is onder andere veroorzaakt door de krapte op de woningmarkt. Mensen met veranderede woonwensen kunnen vaak geen woning kunnen vinden binnen hun budget dat aan hun wensen en eisen voldoet. Bovendien brengt iedereen veel meer tijd thuis door vanwege de coronacrisis. Imperfecties aan de woning vallen meer op, en mensen willen die verholpen hebben. Een verbouwing is een groot project, dat natuurlijk ook gefinancierd moet worden. Hoe je dat doet? Hieronder lees je meer over drie verschillende manieren.

Spaargeld gebruiken voor een verbouwing

De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is nog altijd spaargeld hiervoor te gebruiken. Spaargeld levert al jaren weinig rente op, en er wordt niet verwacht dat de spaarrentes snel zullen gaan stijgen. Je spaargeld investeren levert ook wat op. Je woning wordt immers waarschijnlijk meer waard door de verbouwing. Nadeel van het gebruiken van spaargeld is overigens wel dat je geld ‘vastzit’ in stenen, en dat je het niet meer aan andere zaken kunt uitgeven.

Hypotheek uitbreiden of een extra hypotheek nemen

Hypotheek uitbreiden of een extra hypotheek nemen

Een andere manier waarop je een verbouwing kunt financieren, is door middel van een hypotheek. Soms is het mogelijk de huidige hypotheek uit te breiden, soms kun je een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel van deze manier van financieren is dat je mee kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Een nadeel is echter wel de relatief hoge bijkomende kosten voor onder andere de notaris. Daarnaast is de hypotheek uitbreiden of een extra hypotheek niet voor iedereen mogelijk. De hypotheekregels zijn de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Hierdoor kun je nu bijvoorbeeld niet meer een hoger bedrag lenen dan de aanschafwaarde van de woning.

Een persoonlijke lening voor een verbouwing

Een derde optie om een verbouwing te financieren, is het afsluiten van een persoonlijke lening hiervoor. Interbank heeft hiervoor een speciaal type lening: de Beter Wonen Financiering. Voordeel hiervan is dat je niet te maken krijgt met allerlei hoge bijkomende kosten voor het afsluiten van een lening. Bovendien kun je bij deze lening een langere looptijd kiezen (namelijk tot maximaal vijftien jaar) dan bij een normale persoonlijke lening. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten voor de lening lager. Goed om te weten: onder bepaalde voorwaarden is de rente die je betaalt voor de lening fiscaal aftrekbaar.

Tip: houd rekening met drukke aannemers

Wil je je woning laten verbouwen, dan is het slim altijd meerdere offertes op te vragen bij aannemers of andere klussers. Nadat duidelijk is hoe je de verbouwing gaat financieren en je eventueel goedkeuring van een hypotheek of lening hebt gekregen, is het belangrijk zo snel mogelijk contact te zoeken met het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. Veel aannemers en klussers komen momenteel om in het werk. Hierdoor kan het zijn dat je een tijd moet wachten voordat ze daadwerkelijk beginnen.

Related posts

Bescherm je dak: het belang van regelmatige inspecties

Danny Bijl

Effectief vergaderen, 5 tips

Mathijs

Een familiebedrijf zonder opvolging, hoe nu verder

Mathijs

Leave a Comment