Image default
Carrière Ondernemen Personeel

Jezelf blijven als ondernemer, 7 argumenten

Als ondernemer moet je van alles zijn. Soms moet je luisteren, de andere keer moet je zelf een betoog houden. Maar er zijn ook momenten dat je impopulaire beslissingen moet nemen. Of iemand iets uitleggen en daar het geduld voor moet hebben. Eigen baas zijn betekent dus ook dat je veelzijdig moet zijn. Jezelf blijven als ondernemer is de sleutel tot dit succes, we geven 7 argumenten waarom dit zo is.

1. Jezelf blijven als ondernemer

Je bent een mens van vlees en bloed, maar vooral ook een mens van emoties. Daarbij heb je een uniek karakter en daarmee je eigen manier van doen. Jezelf blijven als ondernemer betekent dat je op basis van deze eigenschappen opereert. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je van alle beslissingen een emotioneel verhaal maakt. Het uitgangspunt is dat je je eigen emoties en denkwijzen meeneemt in de besluitvorming.

2. Comfortabeler ondernemen

Als ondernemer moet je veel beslissingen nemen. Hoewel de ene beslissing makkelijker is dan de ander, kan dit voor stress zorgen. Soms kun je al weken bezig zijn met een keuze die de toekomst van je bedrijf kan bepalen. Het is dan veel comfortabeler als je kunt vertrouwen op je eigen instinct. Dat is namelijk hetzelfde instinct wat jou zover heeft gebracht.

3. Eerlijk duurt het langst

Jezelf anders voordoen hoeft niet perse bedrog te zijn, maar het kan wel dat gevoel geven. Als je van bepaalde zaken weinig verstand hebt, dan is het niet aan te raden om net te doen alsof dat wel zo is. Anderen die deze kennis wel hebben, prikken daar zo doorheen. Met als gevolg dat jij niet eerlijk overkomt.

4. Relaties waarderen openheid

Wees eerlijk als je iets niet weet, kan of wil. Deze beperkingen heb je namelijk omdat je bent wie je bent. Als je er open over bent, wordt dat gewaardeerd door je relaties. Zij hebben dit namelijk ook. Zorg in dit soort situaties voor mensen die jouw aanvullen. Als jij het niet weet, kan of wil, moet je mensen kunnen aandragen die dat wel weten, kunnen of willen.

5. Medewerkers voelen authenticiteit aan

Als je personeel in dienst hebt, zul je ervaren dat de meeste medewerkers zich graag aan je conformeren. Als je je eigen karakter laat zien, zullen zij dat ook doen. Met elkaar ben je dan een team dat open en transparant is. Medewerkers voelen bovendien goed aan als jij jezelf bent. Jezelf blijven als ondernemer is dus ook authentiek blijven.

6. Jij bent het gezicht van de onderneming

Als ondernemer ben je vaak het belangrijkste gezicht van het bedrijf. Of je eigen naam nu wel of niet op de gevel staat, je relaties weten dat jij eindverantwoordelijk bent. Charisma is een eigenschap waarmee je ver komt als je onderneemt. Jezelf blijven als ondernemer maakt je automatisch meer charismatisch. Mensen voelen aan als je vanuit je eigen overtuiging acteert.

7. Minder externe input nodig

Als je beslissingen neemt op basis van je eigen gevoel, heb je minder snel advies van buitenaf nodig. Ondernemers die veel twijfelen over hun besluitvorming sparren graag met anderen om meer zekerheid te krijgen. Dit is een goede methode, maar als je dicht bij jezelf blijft, is dit minder snel nodig.

Jezelf blijven als ondernemer is niet makkelijk. Je gaat er vaak vanuit dat je jezelf op een bepaalde manier voor moet doen. Maar de genoemde argumenten laten duidelijk zien dat het juist beter is om te ondernemen vanuit je eigen instinct. Wees jezelf en blijf jezelf.

Related posts

Zo zorg je ervoor dat vergaderingen goed verlopen binnen je bedrijf

Danny

7 tips om de warmte op kantoor te overleven

Mathijs

10 tips om het ziekteverzuim te verminderen

Mathijs

Leave a Comment