Image default
Personeel

Jongeren als werkkracht: met deze zaken moet je rekening houden

Er kan een punt komen waarop je als ondernemer overweegt om jongeren te gaan inzetten als werkkracht. Dat is dan doorgaans omdat je eenvoudige werkzaamheden hebt die verricht moeten worden en je die wil laten verrichten door goedkope werkkrachten die je op tijdelijke basis, nulurenbasis of met hele kleine contracten kunt laten werken. Wel is het belangrijk om te weten dat er in Nederland regels zijn vastgesteld om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren niet worden uitgebuit en dat hun gezondheid en veiligheid gewaarborgd is. We bespreken de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je jongeren als werkkracht wilt gaan inzetten.

Veilige werkplek en school

Net als je ten opzichte van andere medewerkers een zorgplicht hebt om voor een veilige werkplek te zorgen als werkgever, heb ook jongeren recht op een veilige werkplek. Het is jouw verantwoordelijkheid om daar zorg voor te dragen. Uiteraard moet je ook jongeren gewoon betalen voor de tijd die ze werken en mag je geen loon inhouden voor uren die wel gewerkt zijn. Daarnaast, en dit is een belangrijke om te onthouden, mag je een jongeren nooit benadelen in diens schoolprestaties. Met andere woorden: school gaat voor en die ruimte ben je verplicht te laten.

Vanaf 15 jaar

De wet stelt dat in Nederland mensen mogen beginnen met werken vanaf de leeftijd van 15 jaar, of het nu om een bijbaantje of een fulltimebaan gaat. Dat laatste is gezien de leerplicht natuurlijk doorgaans niet eens mogelijk, maar zo is het geformuleerd. Wel is het belangrijk om te weten dat er beperkingen zijn voor de soorten werk die een 15-jarige mag doen. Deze mag bijvoorbeeld niet werken in gevaarlijke omgevingen, met gevaarlijke machines en met giftige stoffen. Ook mag men niet in aanraking komen met stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken, het DNA kunnen veranderen of schadelijk zijn voor de voortplanting. Ook mag een 15-jarige geen dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo, dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo, achter de kassa werken, vrachtwagens laden of lossen, werken in de horeca als daar alcohol wordt geserveerd of werken als maaltijdbezorger op de fiets of op een e-bike.

Jongeren als werkkracht: met deze zaken moet je rekening houden

Vanaf 16 (en 18) jaar

Bij jongeren vanaf 16 jaar vervallen er een deel van de eerdergenoemde beperkingen die voor 15-jarigen nog wel gelden. Jongeren mogen dan vrijwel overal werken, tenzij het werk is waarbij gevaarlijke stoffen worden gebruikt of werk is dat anderszins een gevaar oplevert voor de gezondheid of veiligheid. Wel moet je als werkgever nog altijd een verklaring hebben dat de werkplek van de jongere veilig is. Vanaf 18 jaar vervallen alle leeftijdsbeperkingen voor jongeren. Dan mag men volgens de wet in Nederland in principe elk soort werk verrichten.

Werktijden voor jongeren

Voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar gelden er verder nog wel speciale regels voor de werktijden. Een 15-jarige mag bijvoorbeeld niet langer dan twee uur per dag werken tijdens schooltijd en niet langer dan 8 uur per dag tijdens schoolvakanties. Een 16-jarige mag dan wel weer langer werken: tot maximaal 12 uur per dag. Vanaf 18 jaar vervallen alle speciale beperkingen voor de werktijden en kan men volledig als een volwassene werken.

Minimumloon voor jongeren

Hoewel je niet slechts het minimumloon hoeft te betalen, kies er waarschijnlijk voor om jongeren als werkkracht in te zetten zodat de kosten dan zo laag mogelijk blijven. Voor je beeld is daarom goed om te weten wat het wettelijk minimumloon is in 2023. Op basis van een 40-urige werkweek is dat voor een 15-jarige 3,35 euro per uur. Voor een 16-jarige is het 3,85 per uur. Een jongere van 17 jaar dient minimaal 4,41 per uur te ontvangen en een 18-jarige 5,58 euro. Als de werkweek in jouw sector 38 of 36 uur, is het minimumloon wat hoger dan de genoemde bedragen.

Wellicht is het dus toch nog een stukje ingewikkelder dan je gehoopt had. Deze regels bestaan immers om jongeren in bescherming te nemen. Gaat het dus om werk in een gevaarlijke omgeving of met gevaarlijke middelen, dan kun je het gebruiken van werkkrachten jonger dan 18 jaar uit je hoofd zetten. Van de andere kant is dat ook weer niet zó erg, want bij dat soort werkzaamheden is een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en volwassenheid wenselijk en die kun je nu eenmaal verwachten van iemand die wat ouder is.

Related posts

7 tips om de warmte op kantoor te overleven

Mathijs

Sweethearting: wat is het en hoe ga je ermee om als ondernemer?

Dion

Hoe creëer je een succesvolle bedrijfscultuur?

Dion

Leave a Comment