Image default
Tech

Juice jacking: wat is het en hoe voorkom je het?

Ben jij als ondernemer veel onderweg voor zaken, of heb je medewerkers die veel op pad zijn voor jou? Juist als je veel onderweg, ben je erg afhankelijk van je smartphone om te communiceren met klanten of collega’s. Dat kan tot gevolg hebben dat je veel batterij verbruikt en tussentijds je telefoon opladen om bereikbaar te blijven noodzakelijk is. Dan ben je blij als je onderweg op het vliegveld, bij het tankstation of bij een evenement of beurs even aan een openbaar oplaadpunt kunt opladen, zodat je er weer even tegenaan kan. Maar hier schuilt een gevaar waar nog maar weinig mensen bekend mee zijn: juice jacking.

Wat is juice jacking?

De term ‘juice jacking’ zal velen niet bekend voorkomen. Wat is het eigenlijk? Juice jacking is een vorm van cybercrime wordt ‘misbruik’ gemaakt van de usb-poort van je telefoon, de poort die je gebruik om je telefoon met een kabel op te laden of aan een computer te verbinden. Plug je jouw oplaadkabel in op een usb-poort van een openbaar oplaadpunt, dan kun je er niet zeker van dat deze usb-poort enkel functioneert als een gewoon stopcontact. Als dit niet het geval is, kunnen kwaadwillende personen jouw digitale veiligheid ondermijnen via deze usb-poort en die van je smartphone. Het kan dat er via zo’n oplaadplek malware op je telefoon wordt geplaatst of dat er ongemerkt data van je telefoon wordt gehaald. Er kan namelijk een andere computer achter de usb-poort schuilgaan die erop is geprogrammeerd om data van jouw telefoon te stelen of er schadelijke software op te zetten. Dat kan een minicomputer van het formaat van een pakje sigaretten zijn, zoals de Raspberry Pi.

Mogelijke gevolgen van juice jacking

Je kunt juice jacking vergelijken met een computervirus of een hacker. Niet alleen kan je smartphone er onklaar mee gemaakt worden, maar er kunnen gegevens van je gestolen worden. Dat is al buitengewoon vervelend in het geval van persoonlijke gegevens, maar diefstal van zakelijke gegevens is wellicht nog schadelijker. Je wilt natuurlijk niet dat geheime informatie op straat komt te liggen of misbruikt wordt. De gevolgen hiervan kunnen verregaand zijn voor je bedrijf of organisatie. Dat is een goede reden om heel voorzichtig om te springen met openbare oplaadpunten.

Meer waarschuwingen

Natuurlijk bestaan er nog veel meer soorten cybercrime, zoals een DdoS cyberaanval op je bedrijf of hacking, waar je je tegen moet weren. Maar waakzaamheid voor de kleine dingen is zeker ook op z’n plek. Vind je ergens een powerbank of mag je er een lenen of zelfs hebben van een vriendelijke vreemdeling? Dan weet je nooit of het wel echt alleen een powerbank betreft. Vind je een usb-stick of mag je er een lenen van een vreemdeling? Doe het niet, want het zijn allemaal ingangen om je te hacken en data van je te stelen. Cybercriminaliteit is veel breder aanwezig dan je misschien denkt en cybercriminelen profiteren op grote schaal van de oplettendheid van mensen. Wees je te allen tijde bewust van je eigen digitale veiligheid en hoe die bedreigd wordt.

Je wapenen tegen juice jacking

Om eerdergenoemde redenen is het voorkomen altijd beter dan genezen bij juice jacking. Installeer om te beginnen altijd een virusscanner op je smartphone. Laad je telefoon enkel op via je eigen apparatuur, zoals je eigen computer of powerbank. Gebruik geen kabels waarvan je de herkomst niet kent, want ook hiermee zet je de deur open. Download alleen van vertrouwde bronnen. Wees voorzichtig met publieke wifi. Als het gratis, open of publiek is kunnen er allerlei kwaadwillende personen met de verkeerde bedoelingen gebruik van maken. Kijk ook uit met smartphones die nog draaien op Android 4.0 of lager. Deze modellen hebben namelijk drie opties als je ze aansluit op een usb-poort, waarbij de optie ‘USB-opslag’ automatisch ingeschakeld staat. Als je dit niet handmatig aanpast, geef je kwaadwillende juice jackers alle kans om jouw data te stelen.

Ben je dus veel onderweg en maak je veel gebruik van je smartphone, vermijd dan het gebruik van openbare oplaadpunten. Investeer in je eigen powerbank en neem die altijd opgeladen mee. Laad je telefoon daaraan op. Zo sluit je uit dat iemand zonder jouw toestemming toegang tot je telefoon krijgt en kun je vervelende situaties als gevolg daarvan voorkomen.

Related posts

5 handige zakelijke apps voor jouw Android telefoon

Scott van Ede

Welkom in de wereld van de terrabytes: de externe harde schijf

Danny

4 goede redenen om SEO voor je website uit te besteden

Danny Bijl

Leave a Comment