Image default
Commercieel Eigen bedrijf Personeel

Kerstpakketten: alles wat je moet weten qua regels

Het is net Pinksteren geweest en de Kerst duurt nog wel even. Ben je als ondernemer van plan om kerstpakketten te verstrekken aan het einde van het jaar, dan is het toch goed om er al over na te denken. De regels rondom kerstpakketten 2017 zijn gewijzigd ten opzichte van andere jaren. Maar omdat iedere goede ondernemer zijn personeel gemotiveerd wilt houden, zijn kerstpakketten een goede manier.

Soorten kerstpakketten

De gewoonte om kerstpakketten aan het personeel te verstrekken is al jaren oud. Je kunt kiezen voor een traditioneel pakket waarbij je de leverancier, zoals Kerstpakkettenplaza, een pakket laat samenstellen. Maar je kunt ook een tegoed verstrekken aan je personeel zodat zij zelf het pakket kunnen samenstellen. Andere ondernemers kiezen liever een drankpakket, die zij ook met andere relaties delen. De mogelijkheden zijn dus divers genoeg om voor iedere doelgroep het juiste pakket te geven.

Totale loonsom van de organisatie

Voor de Kerstpakketten 2017 zijn er nieuwe regels voor het kunnen terugvragen van het geld wat je aan de kerstpakketten uitgeeft. Waar je voorheen moest rekenen met allerlei belastingen en vergoedingen, gaat het nu om de totale loonsom van de organisatie. Je bedrijf betaalt in een jaar een bepaalde salariëring uit. Een percentage van het totale bedrag is bepalend voor de hoeveelheid geld je belastingvrij uit kunt geven aan een kerstpakket. Als je niet zeker weet welk bedrag je precies kwijt bent aan loonkosten, informeer dan bij je accountant.

Belastingdienst en drempelbedrag

De belastingdienst heeft bepaald dat er een percentage van de genoemde totale loonsom uitgegeven mag worden aan relatiegeschenken. Het gaat om 1,2% van de totale loonsom. Dit bedrag mag je gebruiken voor het belastingvrij aanschaffen van kerstpakketten. Als je deze 1,2% overschrijdt is het belastingpercentage 80%, dus is het zaak dat je deze grens weet. Belangrijk is ook dat kerstpakketten nu wel onder de personeelsvoorziening kosten vallen. De overheid heeft een drempelbedrag ingesteld die je per personeelslid mag besteden. Binnen dit bedrag mag je de btw aftrekken. Maar bij de kosten van personeelsvoorzieningen vallen ook de kosten voor een uitje of een jubileums geschenk. Deze bedragen tellen ook mee dus is het geldende drempelbedrag de grens. In 2017 is dat bedrag vastgesteld op € 227,- per boekjaar.

Zoals gezegd is het net Pinksteren geweest en duurt het nog wel even voordat het Kerst is. Maar als ondernemer moet je vooruit denken. Voor de bedrijven die relatiegeschenken leveren is het zaak dat er op tijd besteld wordt. De behoefte voor het vullen van de kerstpakketten moet namelijk op tijd bekend zijn.

Related posts

Het goede voorbeeld geven: 8 fouten die je als baas niet moet maken

Dion

Start je eigen Bed & Breakfast!

Danny

Blijf ondernemer en besteedt administratie en belastingen uit

Danny

Leave a Comment