Image default
Financieel

Kies je voor bijtelling in 2020 of niet?

Eenmaal per jaar beslis je als ondernemer of je kiest voor wel of geen bijtelling. Met een zakelijke auto, bijvoorbeeld een personenauto of bestelauto, bezoek je bijvoorbeeld klanten of lever je bestellingen af. Het is dus logisch dat je je auto op naam van de zaak zet. Je mag de zakelijke auto ook voor privéritten gebruiken, maar wel maximaal 500 kilometer per jaar. Daarna betaal je belasting voor het privégebruik van de auto. Waar doe je als ondernemer goed aan: kies je voor bijtelling of toch niet? De keuze maak je per kalenderjaar.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een belasting vanuit de overheid over het privé gebruik van een zakelijke auto. De Belastingdienst ziet dit als een vorm van inkomsten en daarover betaal je als ondernemer belasting. De hoogte van de bijtelling die je betaalt, is gerelateerd aan de cataloguswaarde van je auto, maar ook de impact van je voertuig op het milieu. De CO2-uitstoot van jouw auto bepaalt daarom eveneens de hoogte van de bijtelling. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bijtelling voor privégebruik met je zakelijke auto.

Tabel bijtellingpercentage

Bijtellingspercentages 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Benzine of diesel Het standaard tarief van 22%
Bijtelling waterstof 4% 8% 12% 16% 17% 22%
Bijtelling elektrisch 4% 8% 12% 16% 17% 22%
Bijtelling cap* Geen €50.000 €45.000 €40.000 n.v.t.

*De bijtelling cap voor elektrische voertuigen. Boven dit bedrag is het bijtellingstarief van 22% van kracht. Bron: klimaatakkoord 2019 (PDF).

Wat zijn de voorwaarden?

Als je niet meer dan 500 kilometer per jaar in je zakelijke auto privé rijdt, betaal je als ondernemer geen bijtelling. De Belastingdienst ziet je auto dan als bedrijfsmiddel en je bent geen belasting verschuldigd over de kilometers die je privé maakt. Je betaalt pas bijtelling wanneer je het aantal van 500 kilometers per jaar overschrijdt voor zakelijk gebruik. Kom je onder de 500 kilometer uit voor privéritten? Dan moet je dat kunnen aantonen. Dit doe je met behulp van een correcte kilometerregistratie.

Bijtelling administratie

Een sluitende rittenregistratie

Kies je voor een zakelijke auto zonder bijtelling? Dan is het aantal kilometers dat je privé rijdt per jaar gemaximeerd op 500 kilometer. Dit moet je kunnen aantonen aan de hand van een sluitende rittenregistratie. De Belastingdienst ziet hier streng op toe, dus zorg te allen tijde voor een correcte kilometerregistratie. Hiermee lever je bewijs aan voor alle gereden kilometers. Een rittenadministratie houd je bijvoorbeeld handmatig bij in Excel, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei apps die je hierbij helpen.

Zakelijk of toch privé?

Je auto op naam van de zaak is interessant, want gemaakte kosten tref je af van de belasting. Financiering, afschrijving, btw, het is allemaal fiscaal aftrekbaar. Voordelige bijtellingsregelingen gelden vooral voor elektrische auto’s, want de afgelopen jaren is de bijtelling behoorlijk gestegen. Met een semi-elektrische, benzine- of dieselauto ben je tot 2026 veel meer geld kwijt aan belasting vanwege de bijtellingsregeling. Bijtelling is onder de meeste ondernemers niet populair, want je bent er veel geld aan kwijt. Beperk daarom zoveel mogelijk je privéritten met je zakelijke auto en houd daarnaast een sluitende rittenregistratie bij.

Related posts

Vier redenen waarom je na het ontslag toch gewoon jouw eigen bedrijf start

Danny

Arbeidsongeschiktheid. Ben je als ondernemer voorbereid?

Mathijs

Krediet voor de zelfstandig ondernemer

Danny

Leave a Comment