Image default
Industrie Tech Tips

Kies de juiste IP camera voor zakelijk gebruik

De smartphone zoals we die vandaag de dag kennen is nog amper 10 jaar op de markt. Toch kunnen wij deze niet meer wegdenken uit ons bestaan. De vervolgstap is op dit moment Smart Home. Een intelligent systeem die allerlei functies in huis bediend. I.c.m. bijvoorbeeld spraakgestuurde controllers, IP camera’s en Philips Hue lampen, zorgt dit voor allerlei gemakken. Ook zakelijk gaat deze modernisering verder. Intelligente systemen met camera’s maken het werken efficiënter. Welke camera is dan de juiste voor zakelijk gebruik?

IP camera

Een IP camera wordt ook wel een netwerkcamera genoemd. IP staat namelijk voor Internet Protocol. IP camera’s maken gebruik van een netwerkverbinding om beelden te versturen. Het kan daarbij gaan om een vaste of draadloze verbinding. Met name de draadloze verbindingen worden steeds meer toegepast. De kwaliteit van netwerken worden beter dus kunnen kwalitatief goede beelden real-time worden verzonden. Door middel van software kun je je camerabeelden via computer of smartphone op afstand bekijken. De meer geavanceerde camera’s kunnen zelfs worden bediend.

Dome camera

Een veelgebruikte soort camera is de Dome camera. De bekende bolle vorm van de camera zorgt voor een grote kijkhoek van de lens. De Dome camera is ook beschikbaar met een beweegbare lens. Hoewel er soms gedacht wordt dat dit voor alle Dome camera’s geldt, is dit dus niet standaard. Het voordeel van een beweegbare camera is dat je op afstand kan draaien en zoomen op het beeld dat je wenst.

Cilinder camera

De bekendste camera is de Cilinder camera. Deze heeft een ronde of vierkante behuizing met aan de voorzijde de lens. Deze camera kan worden geleverd met een uitgebreide zoomfunctie. De behuizing kan plaats bieden aan een grote zoomlens. De kwaliteit van de beelden zijn van hoge kwaliteit. Ook deze camera’s kunnen bedienbaar zijn. Dit gebeurd dan door een mechanisme in de standaard van de camera.

Bewaking toepassing

Net als bij een Smart Home systeem, kun je in je kantoor camera’s gebruiken en aansluiten op software. Je kunt dit combineren met bijvoorbeeld de Philips Hue verlichting. Hiermee kun je op afstand de lichten in je kantoor bedienen. Vervolgens heb je met IP camera’s op afstand inzicht in hetgeen er in je bedrijfspand gebeurd. Deze combinatie is ideaal voor bewaking doeleinden. Door de lichten af en toe aan en uit te zetten lijkt het alsof er mensen in het pand zijn. Als je ook bewegingsmelders aan het systeem toevoegt, heb je alles in huis voor beveiliging. Als er activiteit wordt gemeld, kun je direct zien wat er aan de hand is.

Observatie in andere ruimte

Maar naast de beveiliging van je pand, kun je IP camera’s ook voor observatie gebruiken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan operatiekamers. De operatiekamer zelf is zo steriel mogelijk, daar moeten niet steeds mensen in en uit lopen. Dan kun je door middel van een IP camera de beelden in de kamer ernaast laten zien. Dan kunnen mensen meekijken met een operatie zonder erbij aanwezig te hoeven zijn. Andere voorbeeld is het observeren van dieren, bijvoorbeeld een ziek paard of een stal met koeien.

Time-lapse mogelijkheid

In de moderne wereld van sociale media zijn time-lapse video’s steeds populairder. Je laat in enkele minuten zien wat er over een langere periode is gebeurd. Bijvoorbeeld de verbouwing van een winkelinterieur. Of de bouw van een nieuw pand. Je plaatst eenvoudigweg een camera op een vaste positie waarvan de beelden worden opgenomen. Je filtert de tijden dat er niets gebeurd, eruit. Vervolgens plak je de beelden achter elkaar en speelt ze versneld af. Een IP camera die de beelden naar je pc verstuurd zorgen dat een time-lapse video eenvoudig te maken is.

Voor zakelijke toepassingen zijn IP camera’s ideaal. Het hangt uiteraard van de gewenste functionaliteit af, wat voor camera je precies nodig hebt. Maak gebruik van de nieuwste technologieën om daardoor efficiënter te werken. Bekijk eens de smart home webshop van Somfy via https://shop.somfy.nl/ en maak kennis met de ongekende mogelijkheden van domotica.

Related posts

Wat is het doel van je onderneming, en hoe breng je deze in kaart?

Mathijs

Zo weet je zeker dat je klant gaat betalen

Danny Bijl

Wat te doen met je volgende bedrijfsuitje

Danny Bijl

Leave a Comment