Image default
Personeel

Koffie: de zwarte motor voor ondernemers

Het is niet onwaarschijnlijk dat je op dit moment koffie aan het drinken bent. Koffie geldt al jaren als de drank voor werkend Nederland, vooral vanwege de stimulerende werking op lichaam en geest. Maar zeker de laatste jaren is koffie zeer hip en trendy geworden. Ook onder jongeren vindt de drank inmiddels gretig aftrek. Op universiteiten en in mindere mate op middelbare scholen zijn de koffiebonen dan ook niet aan te slepen. De hippe perceptie van het drankje, waar winkels als Starbucks zeer goed raad mee weten, heeft hier aan bijgedragen. Maar ook de verscheidenheid aan koffie is een factor. Niet langer is enkel de vrij bittere ‘standaard’ koffie verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten koffie op de markt en dat spreekt de jeugd aan.

Ook voor ondernemers is koffie geen onbelangrijke zaak. Voor veel succesvolle ondernemers (en daar zijn er natuurlijk veel van onder de lezers) is koffie de brandstof waar zij de dag op doorkomen. Ze zijn immers druk en dan helpt dat beetje extra energie en concentratievermogen zeer. Het zorgt er net even voor dat je ook bij die laatste meeting scherp bent.

Maar hoe zit het eigenlijk: wat verbetert nu zoal als je koffie drinkt? Waar precies zit het voordeel?

Prestatieverhogend

Koffie werkt dus prestatieverhogend. We lichten hier drie facetten toe.

Sneller wakker
Veel mensen met een baan moeten een uur nadat ze zijn opgestaan al knallen op het werk. Sommige mensen hebben dan koffie nodig om “echt helemaal wakker te worden”. En dit is geen bijgeloof: koffie, met daarin het werkzame bestanddeel cafeïne, helpt inderdaad ontwaken en neemt de sufheid en slaperigheid weg. Bovendien wordt je er alerter van, zo heeft veel onderzoek al uitgewezen. De dag begint dus inderdaad goed met een bakje koffie.

Verhoogt concentratie
Koffie maakt je niet alleen alerter, maar het verhoogt ook de concentratie of de focus. En het zorgt ervoor dat je informatie beter opneemt en onthoudt. Even wat koffie drinken vóór of tijdens die saaie vergadering is zo gek nog niet dus. Het is dan ook niet heel verrassend dat vooral tijdens die saaie vergaderingen de koffiekannen niet aan te slepen zijn.

Positief effect op stemming
Misschien wat minder bekend, maar koffie is ook ten voordele van je stemming en daarnaast neemt het angstgevoelens weg. Voor ambitieuze mensen aan de top of die dat ambiëren en die carrière willen maken, biedt dat dus uitkomst. Zij staan immers vaak onder hoge druk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je juist dit soort carrièretijgers vaak met een koffie in de hand ziet rondlopen!

We hebben het overigens wel over een gematigde inname van de bonendrank. Bij overmatig koffiedrinken (voor de meeste mensen zal dit betekenen: meer dan vier bakjes per dag), is het effect niet aangetoond en is het zelfs waarschijnlijk dat het dan eerder een negatief effect heeft. En dit geldt natuurlijk óók voor die carrieretijgers.

Maximaal vier bakjes

Zoals hierboven al even aangestipt, is het dus het beste om niet meer dan vier bakken koffie per dag te drinken. Sommige cafeïne-adepten zullen meer aankunnen, maar houdt het als vuistregel bij zo’n 3 of 4 bakjes per dag. Dan zijn de effecten het meest positief. Geniet dus, maar drink met mate!

Related posts

Universiteiten als kweekvijver voor uw bedrijf

Danny

Goed werkgeverschap: deze stapjes kun je extra zetten voor je personeel

Dion

10 voordelen van projectmanagement software

Danny

Leave a Comment