Image default
Marketing Ondernemen

Koffie op het werk, voor velen onmisbaar

Koffie op het werk is een vanzelfsprekend iets bij vrijwel alle bedrijven. In Nederland worden dagelijks miljoenen kopjes koffie genuttigd. Koffie drinken is een gewoonte waar jezelf en je personeel aan mee doen. Maar het is ook gewoonte om bezoekers koffie aan te bieden. Waarom is dat en wat is nu goede koffie?

Koffie op het werk

Volgens de geschiedenis vanuit een onbekende bron zou koffie drinken in de 16e eeuw bekend geworden zijn in Europa. Wel is zeker dat in tussen 600 en 800 na Chr. al koffie werd genuttigd in Arabië. Inmiddels is koffie naast olie de belangrijkste (handels) grondstof geworden. De Nederlander drinkt gemiddeld drie bakjes koffie per dag. Belangrijk onderdeel daarvan is koffie op het werk. Voor het personeel is een bak koffie een moment op de werkcyclus even te onderbreken. Voor bezoekers is een kop koffie onderdeel om je welkom te voelen. En voor de meeste ondernemers zelf is een bak goede koffie onmisbaar.

Goede koffie

Maar wat is nu goede koffie? Omdat het om smaak gaat is er geen goed antwoord te geven. Daarnaast maakt het verschil tussen thuis en koffie op het werk. Op het werk is het bij veel bedrijven ook belangrijk dat het geen minutenlang proces is. Een pauze is anders te kort om iedereen van koffie te voorzien. Toch is oploskoffie voor de meeste bedrijven een taboe geworden. Koffie van versgemalen koffiebonen is voor velen standaard geworden. Maar filterkoffie doet het ook altijd nog erg goed. Goede koffie is vooral kwalitatief. En omdat er zoveel smaken zijn is het belangrijk dat de sterkte kan worden geregeld. Voeg daar melk en suiker aan toe en je voldoet aan vrijwel ieder zijn koffie wens.

Belangrijk voor personeel

Het personeel is dagelijks voor de onderneming aan het werk. Maar een tijd geconcentreerd met je werk bezig te zijn geweest, vraagt om pauze. Dit is overigens wettelijk vastgelegd. Het overgrote deel van de medewerkers drinkt dan graag even een kop koffie. Omdat koffie een energiebron is, heeft een gunstig effect op de helderheid van je geest. Maar vooral is het een reden om even je routine te onderbreken. Even een sociaal moment met je collega’s. Na een kort intermezzo is men weer klaar voor de taak die ligt te wachten.

Onderdeel van bedrijfspresentatie

Wanneer je goede koffie schenkt is dat niet alleen voor jou en je personeel belangrijk. Het draagt ook bij aan de professionaliteit als ondernemer. Klanten waarderen goede koffie, en een klant die zich goed voelt doet eerder zaken met je. Daarom is het goed om te weten of je koffie gewaardeerd wordt. Er zit een behoorlijk prijsverschil tussen de verschillende koffiesoorten. En de manier van bereiden bepaald ook de prijs per kopje koffie. Maar bezuinigen op koffie is niet goed als dit zorgt dat bezoekers je koffie niet lekker vinden. Je kunt niet aan ieder zijn smaak voldoen, maar een gemiddelde smaak moet je wel kunnen bieden.

Koffie op het werk dient allerlei doelen. Het is een drank die je lichaam en geest (kortstondig) energie geeft. Daarnaast onderbreekt het de werkroutine op een positieve manier. Schenken van goede koffie is ook nog eens belangrijk voor de representativiteit van de onderneming wanneer je bezoek ontvangt.

Related posts

10 voordelen van werken in de cloud

Danny Bijl

Wat is belangrijker? Levertijd versus bedrijfsresultaat

Mathijs

Met welke klassen voor alarmen kun je je bedrijfsauto’s beveiligen?

Danny Bijl

Leave a Comment