Een tijd geleden publiceerden we een artikel over een kortere werkweek. In dat artikel hebben we het gehad over o.a. het experiment in Zweden met 6-urige werkdagen. Inmiddels zijn daar de gegevens van bekend. Maar kloppen de conclusies wel en ligt het niet wat genuanceerder dan slecht 6 uur per dag werken?
In het nieuws: kortere werkdag
“Vraag een willekeurige Nederlander naar zijn werktijden en de kans is groot dat het antwoord luidt: ‘van negen tot vijf’, of iets in die richting. Acht uur werken is de standaard. Maar waarom eigenlijk? Dat is de strekking van een animatiefilmpje dat vorige week goed werd bekeken op de website van de Volkskrant. Volgens het filmpje heeft een kortere werkdag een paar voordelen: het zou een medicijn zijn tegen stress, en creativiteit en productiviteit bevorderen. „Veel neuropsychologen zeggen dat we per dag maximaal zes uur geconcentreerd kunnen werken. Die andere twee uur betaalt de werkgever dus voor niets.” Klopt dat? Zijn we productiever als we korter werken?” Met deze woorden beschrijft het artikel op NRC.nl de aanleiding voor de discussie om een kortere werkdag te introduceren.
De vooroordelen
Van oudsher is Nederland een land geweest met hardwerkende en vooruitstrevende mensen. De mentaliteit om te moeten werken voor je geld is nog altijd diep ingeworteld. Dit is een goede eigenschap die ons altijd ver heeft gebracht. Een kortere werkdag druist behoorlijk tegen de inborst van de gemiddelde Nederlander in. Daarnaast wordt er in minder arbeidstijd wel dezelfde productiviteit gevraagd. De kans is aanwezig dat dit voor meer stress bij werknemers zorgt. Met stress-gerelateerde problemen als gevolg. Daarnaast is het voor de gemiddelde mens geen doen om zich zes uur lang te concentreren. Het recht op pauze is er niet voor niets.
De voordelen
Maar uiteraard zijn er ook voordelen. Stel dat je, zoals in genoemde experimenten, hetzelfde werk kunt opleveren in zes uur i.p.v. acht uur. Er is meer tijd voor familie, vrienden en ontspanning. Vervolgens ben je de volgende dag weer beter voorbereid op een nieuwe dag productief zijn. De meeste mensen zullen zich gelukkiger voelen omdat er meer tijd is voor dingen die ze zelf leuk vinden. Als je aan het werk bent presteer je vrijwel altijd optimaal. Geen ‘inkakmomenten’ voor de dag om is. Naast je dagelijkse werk is er volop tijd om je creativiteit zijn gang te laten gaan. Hieruit komen vaak (ook voor het werk) de beste ideeën.
De tussenweg
Zoals alles in het leven zijn er dus ook aan de kortere werkdag twee kanten. Een goede tussenweg is het optimaliseren van je werkdag. Werk je structureel meer dan acht uur per dag? Pas je werkwijze en omgeving zo aan dat je het ook in acht uur redt. Dat vereist misschien offers, maar zijn deze wel zo negatief? Minder tijd op sociale media doorbrengen, kortere en effectieve vergaderingen en geen tijd verspillen met allerlei privé afspraken. Je hebt namelijk na of voor je werk nog tijd over. Is dit goed te realiseren zonder nadelige effecten dan kun je beginnen met de vrijdag in te korten. Kortom, vindt in jouw situatie uit wat voor jou werkt. Met als uitgangspunt dat je hetzelfde werk verzet in minder tijd, zonder dat het ten koste gaat van jezelf.
Het is goed om af en toe eens na te denken over mogelijkheden zoals een kortere werkdag. Door de intensieve manier van leven gaat ons leven ontzettend snel. Meer vrije tijd zorgt dat je meer in het moment leeft. Op de lange termijn brengt dat alleen maar voordelen.