Image default
Carrière Personeel

Krijg je de leiding over je collega’s? 5 tips

Als je al jaren voor hetzelfde bedrijf werkt, is de kans aanwezig dat je wat anders wilt. Je ziet immers om je heen dat het in andere bedrijven anders gaat. Daarnaast heb je door je jarenlange ervaring een duidelijk beeld van de gang van zaken. Ongetwijfeld kunnen er zaken beter geregeld worden. Als er dan een management positie vrijkomt, kun je solliciteren naar deze functie. Opeens krijg je de leiding over je collega’s. Hierbij 5 tips om daar goed mee om te gaan.

1. Leiding over je collega’s, blijf jezelf

Door je jarenlange ervaring heb je veel gezien in het bedrijf. Dus ook de zaken die niet gaan zoals je zou willen. Als je altijd al de ambitie hebt gehad om dit te veranderen, dan is dit je kans. Maar wees je ervan bewust dat je collega’s jou opeens anders zijn gaan zien. Blijf daarom jezelf, ook als je erachter komt dat een collega opeens niet meer hetzelfde over zaken denkt als jij. Bij veranderingen in de organisatie is de eerste angst van het personeel dat er voor hen vervelende veranderingen komen. Als jij je anders gaat gedragen wordt dit versterkt.

2. Wees direct duidelijk

Het is belangrijk dat je direct duidelijk bent over je motieven en plannen. Een top-down management is niet meer van deze tijd, blijf daarom wel met beide voeten op de grond. Breng iedereen zo snel mogelijk op de hoogte dat je de leiding over je collega’s krijgt. Vervolgens is het belangrijk dat je direct aangeeft dat eventuele veranderingen pas worden doorgevoerd als iedereen is geïnformeerd. Hiermee stel je de meeste collega’s gerust dat je niet opeens met vervelende beslissingen komt. Want die manier veroorzaakt weerstand.

3. Omgaan met weerstand

Weerstand kun je niet voorkomen. Maar je kunt de mate van weerstand wel zelf beïnvloeden. Als je belangrijke beslissingen gaat nemen, kun je dit het beste met je collega’s bespreken. Wees duidelijk over je motivatie en wat het doel van een verandering is. Kies voor het algemene belang bij de eerste beslissingen die je neemt. Als je direct laat zien dat je voor collega’s het beste nastreeft, heb je veel weerstand overwonnen. Wees vooral transparant, want juist het vooraf, tijdens en achteraf informeren, zorgt voor afname van de weerstand.

4. Vergeet het menselijk aspect niet

Als je de leiding over je collega’s krijgt, ben je een aantal mensen voorbij gestreefd. Daar is niets mis mee, maar vergeet niet het effect daarvan. Je naaste collega’s kunnen zich gepasseerd voelen. Andere zullen nauwgezet je gedrag volgen en je proberen te betrappen op fouten. Dit menselijke aspect kun je niet negeren. Herken dit gedrag en de bron ervan, en los het op door het samen uit te praten. Wat meehelpt is als er iets buiten jouw invloed gebeurd wat het gesprek van de dag wordt. Dan is de aandacht verlegd en kun jij jezelf ontplooien.

5. Accepteer politiek gedrag

Zo snel er mensen bij elkaar komen, ontstaat er politiek gedrag. Want iedereen heeft zijn eigen mening en wil, in meer of mindere mate, dat daarnaar wordt geluisterd. En wanneer iemand opeens de leiding over je collega’s krijgt is dat een mooie kans om je mening te geven. Op basis van deze gesprekken, buiten jou om, worden anderen weer beïnvloedt. Accepteer dit als leidinggevende, want het zorgt ook voor saamhorigheid. Ga er niet zelf in mee, maar laat door je gedrag zien dat jouw leiding op de lange termijn goed is voor het bedrijf. En uiteraard voor de mensen die er werken.

Als je de leiding over je collega’s krijgt, kun je er niet omheen dat er weerstand ontstaat. Het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Maar belangrijker nog, dat je dit accepteert en met je gedrag laat zien dat het goed is dat je de leiding hebt gekregen. En dat heeft tijd nodig.

Related posts

Communiceren moet je leren, enkele begrippen

Mathijs

De huidige trends in de kantoorinrichting

Danny

Hoe je met zelfsturende teams de motivatie in je bedrijf vergroot

Danny

Leave a Comment