Image default
Lifestyle

Last van droge ogen op kantoor? Zo voorkom je het!

Ken je dat, dat je halverwege de dag op kantoor het gevoel hebt dat je ogen uit je hoofd branden? Vaak gebeurt dit nadat je al een tijdje in ogen hebt lopen wrijven. Dit is het signaal dat je te weinig traanvocht hebt en droge ogen begint te krijgen. Helaas is dit schering en inslag bij mensen die dag in, dag uit voor hun werk naar een computerscherm moeten turen. In kantoorruimtes is de lucht nu eenmaal vaak erg droog. Ook als je thuis op je eigen kantoor werkt in de buurt van een verwarming en computer die overuren draait kun je hier last van krijgen. Heb jij ook last van droge ogen op kantoor? We geven een aantal tips om dit te voorkomen.

Contactlenzen dragen op kantoor

Als contactlensdrager kun je het zwaar hebben op kantoor. Lenzen zorgen namelijk vanzelf al voor drogere ogen, omdat ze het traanvocht als een soort van spons opzuigen. De droge lucht op kantoor zorgt ervoor dat zowel je ogen als je contactlenzen droger worden, en zo krijg steeds meer last van droge en geïrriteerde ogen. Wil je toch graag lenzen blijven dragen overdag, dan kun je het beste daglenzen bestellen. Dit zijn comfortabele, zachte lenzen die je dagelijks kunt verversen. Je hoeft ze nooit schoon te maken, want aan het einde van de dag gooi je ze weg, en de volgende ochtend doe je een vers paar vochtige en brandschone contactlenzen in. Kijk als dat nodig is naar daglenzen die extra veel zuurstof doorlaten en extra veel vocht vasthouden voor meer comfort.

Kijk af en toe weg om je ogen te ontzien

Wanneer we naar een computerscherm staren, gebruiken we onze ogen op een andere manier dan in een andere, ‘normale’ situatie. Vaak sper je je ogen wijder open dan je anders zou doen, en knipper je een stuk minder vaak. Je kunt je voorstellen dat deze beide zaken bijdragen aan het sneller verdampen van je traanvocht. Hiervan raken je ogen geïrriteerd, zeker ook omdat je vanzelf de neiging hebt om erin te gaan wrijven. Ook worden je ogen moe, omdat ze erg lang op dezelfde plek moeten blijven focussen. Om je ogen wat de ontzien, kun je de 20-20-20 regel toepassen. Deze werkt als volgt: elke 20 minuten kijk je even 20 seconden weg van je scherm, naar een plek 20 voet (zes meter) van je vandaan. Als je dit met regelmaat doet, zal je merken dat je ogen het gedurende de werkdag beter kunnen volhouden.

Weg van de verwarming of airconditioning gaan zitten

Of je nu thuis werkt of in een bedrijfspand, de kans dat er een verwarming in de buurt aan staat is aanwezig. Deze warme, droge lucht zorgt ervoor dat je traanvocht sneller verdampt en je ogen dus droog worden. Ook een draaiende airconditioning kan voor ongemak voor je ogen zorgen. Koude, droge luchtstromen kunnen langs je ogen trekken en deze uitdrogen. Als je wat kunt doen aan de positie van je werkplek om hinder hiervan te verminderen, zoals met je rug naar zo’n luchtstroom toe gaan zitten, dan moet je dit zeker doen. In een gedeelde kantoorruimte kan dit lastiger zijn. Kijk of je enigszins in een andere richting kunt gaan zitten om er minder van last van te ervaren.

Je computerscherm optimaliseren

We zeiden al dat je ogen hard moeten werken als ze lang achter elkaar op een beeldscherm moeten focussen. Ook dit zorgt voor uitdroging van je ogen. Zit je lang achter elkaar op de zelfde werkplek, zorg dan dat je monitor en je zitplek geoptimaliseerd zijn om hinder voor je ogen te verminderen. Zo is het bijvoorbeeld het beste om 50 tot 70 centimeter met je ogen van je beeldscherm vandaan te zitten. Zorg ook dat de bovenrand van je monitor zich op ooghoogte bevindt. Vermijd reflecties op je beeldscherm door deze in een positie weg van de lichtbron te plaatsen. Kan dit niet, vraag dan om een mat beeldscherm. Verder is het het beste om het contrast van je beeldscherm op 70 procent te zetten, zodat de lichtbron die je in het gezicht schijnt wat minder indringend is.

Droge ogen

Oogdruppels gebruiken

Blijf je desondanks last houden van droge en geïrriteerde ogen? Dan kun je je ogen verlichting geven door kunstmatig traanvocht aan te brengen. Dit kan door middel van het aanbrengen van oogdruppels. Zorg dat je deze altijd bij je hebt, zodat je kunt bijdruppelen op het moment dat je last van je ogen begint te krijgen.

Related posts

Waar is creatine van gemaakt?

Danny Bijl

4x redenen om te investeren in goede kantoormeubelen

Danny Bijl

3 X Tips om meer te bewegen op je werk

Dagmar

Leave a Comment