Image default
Commercieel Eigen bedrijf Financieel Geld

Lenen als zelfstandige: persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer geld nodig hebt voor je bedrijf, bijvoorbeeld om te kunnen investeren, kun je proberen een zakelijke lening te krijgen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als zelfstandige voor privédoeleinden een lening nodig hebt. De realiteit hiervan is dat je als zelfstandige op een achterstand staat met het verkrijgen hiervan, omdat jouw inkomen niet zeker is. Wanneer je in loondienst bent en je hebt een contract voor onbepaalde tijd, dan is je inkomen vast en aantoonbaar zeker. Toch is het ook niet onmogelijk om een krediet te krijgen: er zijn wel degelijk kansen op het krijgen van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke past het beste bij jou?

Persoonlijke lening

Eén optie voor een lening voor privédoeleinden is een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening wordt het totale leenbedrag, de looptijd en de rente van tevoren vastgesteld. Je mag je persoonlijke lening doorgaans boetevrij aflossen, in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld het geval is bij een hypotheek. Met een persoonlijke lening leen je met zekerheden, waardoor het verantwoorde manier van geld lenen is. Natuurlijk zitten er vaak wel voorwaarden verbonden aan het verstrekken van een persoonlijke lening. Meest moet je al minimaal drie jaar met je bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Van de laatste drie jaar worden de cijfers bekeken om te bepalen hoeveel geld je mag lenen.

Doorlopend krediet

Als zelfstandig ondernemer is het ook mogelijk om bij sommige aanbieders van leningen een zogenaamd doorlopend krediet af te sluiten. Daarbij leen je niet in één keer een vastgesteld bedrag, maar bepaal je zelf hoeveel je per keer – gespreid dus – opneemt. Natuurlijk wordt er wel een maximum aan het krediet gesteld. Je betaalt alleen rente over het deel dat je daadwerkelijk opgenomen hebt, maar die rente kan per keer dus wel verschillen omdat deze niet vastgezet wordt. Een doorlopend krediet bied je de mogelijkheid om een financiële reserve achter de hand te hebben. Je kansen op het krijgen van een doorlopend krediet zijn groter wanneer je al drie jaar of langer zelfstandig ondernemer bent. Daarnaast wordt er ook gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Het opgetelde totaalplaatje is uiteindelijk doorslaggevend voor óf en hoeveel doorlopend krediet jij kunt krijgen.

Lenen als zelfstandige

BKR-registratie

Een complicerende factor bij het afsluiten van een lening, is een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hier staan alle leningen (studieschuld uitgezonderd) geregistreerd. Heb jij een lopende lening, zoals bijvoorbeeld een hypotheek, dan kan dit van invloed op óf en hoeveel je kunt lenen. Ook een telefoonabonnement met toestel of een auto op afbetaling kunnen hierin vermeld staan en voor problemen gaan zorgen. Betaal je alles netjes volgens schema, dan kunnen de problemen meevallen, maar met een negatieve BKR-registratie als wanbetaler kun je wel degelijk je kans op een lening mislopen. Is dit het geval, dan kun je altijd nog gebruik maken van gespecialiseerde bedrijven die werk maken van het in beroep gaan tegen negatieve registraties om ervan af te komen.

Related posts

Tips voor een succesvol 2015

Danny

Tips voor het opzetten van een loyaliteitsprogramma

Mathijs

Welke verpakking past het beste bij jouw product?

Danny

Leave a Comment