Image default
Lifestyle Ondernemen Personeel Tips

Lichaamstaal tips voor op kantoor

Waarschijnlijk weet je al dat we meer communiceren met ons lichaam dan met wat we zeggen. Lichaamstaal ‘spreken’ doen we door middel van oogcontact, lichaamshouding, intonatie, gebaren en gezichtsuitdrukking. Onderzoek van Mehrabian en Ferris toont aan dat 93% van de communicatie plaatsvindt via non-verbale communicatie. Dat betekent dat slechts 7% van de communicatie verloopt via spraak. Er zijn echter ook bewegingen die deze cijfers in twijfel trekken, maar ze zijn het in ieder geval over één ding eens: lichaamstaal is ontzettend belangrijk. Wat betekent lichaamstaal eigenlijk binnen een kantooromgeving en hoe kan je dit verbeteren om zelfverzekerd over te komen?

Handen

Heb je een gesprek met je leidinggevende, klant of collega? Verstop je handen niet! Als je tijdens een gesprek je handen verstopt onder een bureau, kom je onzeker over. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je verhaal, maar zo komt het helaas niet over bij de gesprekspartner. Hoe moet het dan wel? Houd je handen op de tafel en maak gebruik van handgebaren om je verhaal te versterken. Ga zeker niet friemelen met je handen, spelen met een pen of je armen over elkaar doen.

Lichaamstaal kantoor handen

Oogcontact

“De ogen zijn de vensters van de ziel”. “The eyes chico, they never lie”. Je kunt nog zo’n mooi verhaal vertellen, maar als je er zelf niet 100% van overtuigd bent zal dit ook aan je ogen af te lezen zijn. Behoud oogcontact met je gesprekspartner, maar pas op dat je niet begint te staren. Te lang en intens oogcontact houden wordt als ongemakkelijk ervaren, dus kijk af en toe weg als de situatie zich voordoet. Heb je moeite met oogcontact behouden? Probeer dan de volgende oefening: wanneer je op straat loopt, kijk dan mensen direct aan in hun ogen. Heb je oogcontact? Behoud dan oogcontact totdat de andere persoon wegkijkt. Kijk jij als eerste weg? Dan heb je verloren.

Lichaamshouding

Je lichaamshouding vertelt veel over de manier hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Loop je rond met een kromme rug terwijl je naar beneden kijkt? Dan kom je niet bepaald over alsof je zeker bent van je zelf. Deze houding heeft uiteraard ook geen positieve invloed op je collega’s en/of zakelijke relaties. Houd je rug recht, borst vooruit, buik iets inhouden en hoofd iets opgeheven. Houd je hoofd niet te hoog opgeheven, want dat kan overkomen als arrogant. Loop met je armen naast je lichaam. Niet te stijf, maar ze moeten ook zeker niet swingen. Loop niet te snel, maar ook niet te langzaam. Oefen je houding en de manier van lopen en voordat je het weet ga ja automatisch zo lopen.

Lachen

Onderzoek wijst uit dat lachen ontspant, gelukkig maakt, het immuunsysteem verbetert en relativeert. Daarnaast werkt een glimlach ook aanstekelijk. Je komt direct spontaan en vrolijk over. Er wordt ook weleens gezegd “Verkopen doe je niet met woorden, maar met een glimlach”. Ondanks dat een salesgesprek een serieuze aangelegenheid is, weet iedere goede verkoper wat het effect van een glimlach is.

Lichaamstaal lachen

Lichaamstaal is de taal die we continue bewust en onbewust spreken, ook op kantoor. Er zijn verschillende manieren om je zelfvertrouwen te vergroten binnen een kantooromgeving. Zo kan je werken aan je lichaamshouding, oefenen met oogcontact, letten op je handen en last but not least: lachen!

Deze tips worden je aangeboden door David Visser van Kantoormeubelencenter & Kantoormeubelshop.

Related posts

7 manieren om te werken aan een betere binding met jouw zakelijke partners

Danny

De voordelen van een laadpas

Danny Bijl

Hoe energiezuinig zijn LED strips?

Danny Bijl

Leave a Comment