Image default
Logistiek Strategie

Meer files, topdrukte op het spoor, wat nu?

De Nederlandse bevolking groeit, de economie groeit en het aantal werklozen neemt af. Kortom, met elkaar zijn we dagelijks met heel veel mensen aan het werk. En om vanaf huis naar het werk te gaan, begeven we ons in het verkeer. Dat is te merken aan de drukte in het verkeer. We zijn nu eenmaal met veel mensen onderweg. Niet alleen op de weg maar er is ook sprake van topdrukte op het spoor.

Files nemen toe

Het aantal voertuigen wat iedere dag aansluit in de file neemt steeds meer toe. Of je nu woon- werkverkeer bent of op zakenreis gaat. Met elkaar zorgen we dat de wegen dichtslibben. Allerlei initiatieven worden er genomen. Wegen worden verbreedt, er worden subsidies gegeven aan mensen die de spits mijden. De doorstroming op knooppunten wordt verbeterd. Maar wat niet afneemt is het aantal voertuigen wat aan het verkeer deelneemt. Sterker nog, ieder jaar stijgt het aantal weggebruikers.

Topdrukte op het spoor

En niet alleen op de weg is het druk. Topdrukte op het spoor is inmiddels niet meer dan normaal. Een logisch gevolg van het feit dat er steeds meer files zijn. Mensen willen niet stilstaan in de file en kiezen daarom voor de trein. Daarnaast neemt het aantal werkenden toe en de woonruimte wordt duurder. Dus gaan mensen liever buiten de stad wonen omdat dat goedkoper is. Vervolgens reist men dagelijks naar de stad voor hun baan. Ieder jaar ziet de NS het aantal reizigers toenemen.

Praktische oplossingen

Gelukkig zijn er ook praktische oplossingen voor deze drukte in het verkeer. Voor veel mensen is het goed mogelijk om met de fiets naar het werk te gaan. Door de komst van de elektrische fiets is het voor grotere afstanden ook aantrekkelijker geworden. Daarnaast bieden steeds meer werkgevers de mogelijkheid om vanuit huis te werken. De technologie maakt dit al een tijdje mogelijk. Om in contact met je collega’s te blijven is het goed om maar gedeeltelijk vanuit huis te werken. Een andere oplossing is om te gaan werken bij een bedrijf in je nabije omgeving. Maar een goede baan opgeven doe je niet makkelijk.

Lange termijn

Willen we een oplossing voor de lange termijn vinden dan moeten er wel wat zaken veranderen. Met name ons denken. We weten allemaal dat we niet altijd de auto hoeven te pakken. Maar we hebben er zelf altijd wel een uitvlucht voor. Terwijl we van een ander eigenlijk verwachten dat hij er wel rekening mee houdt. Deelnemen aan het verkeer moet hetzelfde ervaren worden als een goede financiële huishouding. Alleen doen als het noodzakelijk is en het wat op gaat leveren. Mobiliteitsoplossingen zoals snelbussen (elektrisch) tussen steden, of ondergrondse treinen tussen de grote steden, de hyperloop etc. Dit zijn allemaal zaken waarvan de haalbaarheid moet worden onderzocht.

We moeten niet afwachten wat de toekomst ons brengt. Begin bij jezelf om je verkeersdeelname te beperken tot het nodige. Denk vervolgens eens mee over vormen van mobiliteit die nu ver weg lijken, maar wel de oplossing kunnen zijn.

Related posts

Alles wat je moet weten over verzenddozen

Danny Bijl

7 tips voor het opbouwen van een sterk merk

Dion

Kerstpakketten in 2018: waar ga jij voor?

Mathijs

Leave a Comment