Image default
Eigen bedrijf Juridisch Ondernemen Tips

Merknaam registreren: hoe werkt het?

Jouw merk is wat jouw bedrijf, product of dienst onderscheidt en herkenbaar maakt. Om te voorkomen dat een ander bedrijf zaken als jouw productnaam, bedrijfsnaam of logo (deels) gaat kopiëren, is het belangrijk om deze zaken te beschermen onder het merkenrecht. Dit is een van de gebieden waarop je je juridische zaken op orde moet hebben, iets wat je als bedrijf overigens kunt bevorderen door gebruik te maken van de juridische software van Jumplegal. Maar hoe gaat een merknaam registreren in zijn werk? We leggen het uit.

Merknaam registreren bij BOIP

Een merknaam registreren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Voor het deponeren van een merknaam gelden andere regels dan bij het vastleggen van een handelsnaam. In tegenstelling tot een handelsnaam, moet een merknaam echt onderscheidend zijn. Dat houdt dus ook in dat de merknaam niet enkel kenmerken van je product of dienst mag beschrijven. Ook mag de naam niet misleidend zijn. Voordat je jouw merk deponeert, is het verstandig om eerst het officiële Merkenregister van het BOIP in te zien om te kijken of jouw merk daadwerkelijk nog beschikbaar is of dat een ander het misschien al geregistreerd heeft. Dit register, waarin je alle gedeponeerde merken uit de hele wereld die geldigheid hebben in de Benelux vindt, kun je zelf gratis inzien.

Procedure bij merknaam registreren

Procedure bij merknaam registreren

Denk je dat je niemand in het vaarwater zit met jouw merknaam? Dan kun je je merk gaan registreren. Hierbij moet je een of meerdere klassen van diensten of goederen kiezen waarvoor je jouw merk wilt inschrijven. Op basis hiervan kunnen merknamen naast elkaar bestaan zonder dat er een risico op verwarring bestaat. Het is belangrijk om hier een verstandige selectie te maken om de beschermingsomvang van je merk te optimaliseren. Vervolgens beoordeelt het BOIP of jouw merk ingeschreven kan worden aan de hand van een aantal formaliteiten, zoals of de klassen specifiek genoeg omgeschreven zijn en of er potentiële conflicten kunnen ontstaan. Bij groen licht wordt jouw aanvraag gepubliceerd in het merkenregister. Vervolgens start er een oppositietermijn waarin anderen bezwaar kunnen maken. Op basis van eventuele bezwaren kun je je aanvraag bijstellen of schikken met de partij in kwestie.

Na 10 jaar verlengen

Een procedure voor een definitieve registratie van jouw merknaam duurt ongeveer drie maanden, tenzij je een spoedaanvraag doet. Na tien jaar verloopt je registratie en kun je hem verlengen. Daarvoor hoef je geen nieuwe aanvraag voor het registreren van je merk te doen. Zo lang je elke tien jaar je merk blijft verlengen én het ook daadwerkelijk gebruikt, blijft jouw merk net zo lang beschermd als jij wilt.

Wanneer je je merk hebt kunnen registreren bij het BOIP, biedt dit jou het exclusieve recht op het gebruik van dit merk in de Benelux. Je moet echter wel zelf handhaven op overtredingen van jouw rechten.

Related posts

Tijdreis door de Samsung Galaxy – 9 jaar aan de top

Danny

Waarom je je eigen WordPress-website moet laten bouwen

Danny Bijl

Fiscale voordelen: BTW kerstpakket en Werkkostenregeling

Danny

Leave a Comment