Image default
Financieel Nieuws Personeel

Minder inkomstenbelasting en het lage btw-tarief omhoog

Enkele weken geleden hebben we al geschreven over het nieuwe regeerakkoord. Onderdelen van dit akkoord zijn de inkomstenbelasting en het lage btw-tarief. We hebben hier dus allemaal mee te maken. Als ondernemer veranderen niet alleen de regels voor jezelf maar ook voor je administratie. Daarnaast zijn er veel ondernemers die met het lage btw-tarief te maken hebben. In dit artikel gaan we wat dieper in op inkomstenbelasting en het lage btw-tarief

Nieuw regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord zijn er voorstellen gepresenteerd die de coalitie wil gaan uitvoeren. Het akkoord moest gaan over lastenverlaging en het creëren van een gunstig ondernemersklimaat. Er is daarom veel gesproken over belastingveranderingen. Niet alleen om de consument meer koopkracht te geven. Maar ook om het voor ondernemingen aantrekkelijk te maken om zich te vestigen in Nederland. En de bestaande bedrijven te stimuleren om te blijven groeien. Onderdeel van het regeerakkoord richting de consument is de inkomstenbelasting die omlaag moet. Om dit verlies van inkomsten te compenseren, zou o.a. het lage btw-tarief omhoog moeten gaan.

Minder inkomstenbelasting

Het plan is om de belastingschijven van vier naar twee schijven te brengen. De nieuwe schijven zijn 36,96% voor de lage en middeninkomens en 49,5% voor de hoger inkomens. Daarnaast gaat de heffingskorting omhoog en in sommige gevallen de arbeidskorting. Het idee achter deze hervorming is dat de werkende Nederlander ook profiteert van de aantrekkende economie. Het zorgt voor meer evenwicht bij gezinnen met één verdiener en een gezin met twee verdieners. Al met al kan dit voor een middeninkomen van bruto € 40.000,- per jaar zorgen voor een voordeel van € 1.200,-. De loonadministratie gaat dus veranderen. Als ondernemer moet je je daar op gaan voorbereiden.

Laag btw-tarief omhoog

Het verlagen van de inkomstenbelasting kost de overheid geld. Er komt namelijk minder inkomen binnen. Daarnaast verliezen ze ook inkomsten door het afschaffen van de dividendbelasting. Ook de vennootschapsbelasting gaat van 25 naar 21 %. Dit levert jou en je onderneming meer geld op. Maar om dit verlies van inkomsten te verliezen wil de overheid het lage btw-tarief verhogen. Het bekende 6% tarief moet naar 9% gaan. Alle producten en diensten voor onze levensbehoeften worden dus duurder. Omdat we meer inkomen ontvangen denkt de overheid dat het geen problemen oplevert.

Gevolgen

Al deze verandering hebben best wat gevolgen. Door minder belastingschijven gaan met name de midden- en hogere inkomens er op vooruit. Gepensioneerden en uitkeringsontvanger leveren echter inkomen in. Door de verhoging van het lage btw-tarief moeten ook zij meer gaan betalen voor de dagelijkse boodschappen. Ook ondernemers in bijvoorbeeld de horeca krijgen te maken met een prijsstijging. Uiteraard is het aan de ondernemer zelf of hij wel of niet de netto verkoopprijs omhoog doet. Maar er moet in ieder geval meer belasting worden afgedragen.

Hoewel de gemiddelde Nederlander in koopkracht vooruit gaat, is dat niet voor iedereen zo. Omdat het gaat om eisen uit het regeerakkoord van de coalitie is het nog geen zekerheid. De oppositie heeft al geluiden laten horen dat juist de winstbelasting van bedrijven omhoog moet en het btw-tarief gelijk blijft. Maar dat er veranderingen aan komen is wel zeker.

Related posts

5 redenen om te investeren in goede software voor personeelsplanning

Danny Bijl

De voor- en nadelen van een vergelijkingssite

Danny

Een e-bike van de zaak: alles wat je moet weten

Danny

Leave a Comment