Image default
Logistiek Ondernemen Tips

Mini, BMW & Mercedes: hoe koop je verstandig een gebruikte kwaliteitswagen?

Een wagen is zelden een goedkope investering, zeker indien we ook kwaliteit en luxe verwachten. Die laatste eigenschappen zijn immers typerend voor zakelijke wagens die toch de nodige uitstraling moeten hebben. Geef nou toe: met een aftandse Fiat Multipla zal je geen indruk maken. In de praktijk beperkt de keuze zich hierdoor al snel tot Duitse kwaliteitswagens zoals Mercedes, BMW en Mini. Zij zijn niet goedkoop en dus is een gebruikte kwaliteitswagen dé oplossing. Een stuk goedkoper, maar het blijft belangrijk dat je ook zo’n wagen verstandig koopt.

Voor welke wagen kies je?

Er zijn twee bepalende factoren voor de prijs: het bouwjaar en de kilometerstand. Voorwaarde is en blijft natuurlijk wel dat de wagen ook esthetisch en functioneel aan alle vereisten voldoet. Op de tweedehandsmarkt zijn het overigens vooral de wagens van Duitse autofabrikanten die interessant zijn.

Voor een zakelijke wagen waar je nog heel wat kilometers mee af zal leggen, ben je maar beter allergisch voor alles boven de mythische grens van 100.000 kilometer. De prijs zakt dan wel snel, maar er zullen zich ook veel sneller torenhoge onderhoudskosten opdringen. Best kies je dan ook voor een wagen met minder dan 50.000 kilometers op de teller en een leeftijd van maximaal vier tot vijf jaar. Vaak gaat het hier immers om leasewagens die logischerwijs goed onderhouden zijn, terwijl de prijs echt wel een stuk lager is. Weet bovendien dat onder andere een tweedehands Mini (tegenwoordig onderdeel van het Duitse BMW) vaak aan die vereisten voldoet. Het is dan ook een populaire geleasede salariswagen die na afschrijving opnieuw in de verkoop gaat. Een voorafgaande check-up blijft echter ook hier broodnodig…

Neem de specificaties en kenmerken onder de loep

Een verkoper heeft altijd een reden om te verkopen, dat is logisch. Daarom ben je als koper maar beter zeker van jouw stuk. Ga de specificaties van de wagen na, lees recensies en denk ook aan de zuinigheid van het model. Het voordeel van een tweedehands wagen is dan ook dat anderen jou reeds voorafgingen en uitgebreid hun bevindingen uit de doeken hebben gedaan. Van die bevindingen kan je leren.

Let overigens ook op met oudere dieselwagens: zij worden steeds vaker uit (groot)steden verbannen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat je met jouw ‘nieuwe’ blitse wagen alsnog naar de klant moet treinen…

Doe altijd een kentekencheck

Voldoet de wagen aan jouw vereisten, zijn er geen zichtbare gebreken en lijkt de prijs eerlijk te zijn? Dan is het belangrijk om ook de eerlijkheid van de verkoper in vraag te stellen. Een goede koper is immers altijd kritisch, dat moet je als ondernemer intussen wel weten.

Voer daarom steeds een RDW kentekencheck uit om de voertuiginformatie te raadplegen. Onder andere volgende gegevens trek je maar beter goed na:

  • De dagwaarde: Ga na wat de huidige geraamde dagwaarde van de wagen is en vergelijk het met de verkoopprijs ervan;
  • Schadeverleden van de wagen: Spoor ook niet-zichtbare gebreken en schadegevallen op die toch de prestaties of de onderhoudskosten van de wagen kunnen beïnvloeden;
  • Kilometerstand: Controleer de kilometerstand en voorkom oplichting door malafide verkopers die de kilometerstand terugdraaien;
  • Historie: Ga steeds na hoeveel eigenaars een wagen heeft gehad. Verkoopt de eigenaar de auto bijvoorbeeld heel snel? Informeer dan even bij de verkoper en wees argwanend: de verkoper is immers duidelijk ontevreden. Controleer uiteraard ook even of de tegenpartij wel de huidige eigenaar is en of de wagen al dan niet als gestolen staat geregistreerd.

Stel een waterdicht contract op

Wanneer je een wagen koopt, zorg je steeds voor een gedetailleerde koopovereenkomst. Kom niet zomaar overeen dat je de wagen “koopt in de staat waarin hij zich bevindt”, maar beschrijf die staat uitgebreid. Neem daarom foto’s van de wagen en voeg ze toe aan de overeenkomst. Neem ook de gegevens van de RDW kentekencheck uitgebreid op. Verzwijgt de verkoper uiteindelijk niet-zichtbare schade die je uit die gegevens niet kon afleiden? Dan kan je alsnog trachten de koop ongedaan te maken.

Uiteraard zijn ook standaardbepalingen zoals de partijgegevens en de prijs opgenomen in zo’n koopovereenkomst. Via de website van de ANWB lees je nog even na wat je moet opnemen in de koopovereenkomst van een tweedehands wagen.

Related posts

Waarom brainstormen je onderneming naar een hoger niveau brengt

Mathijs

Besparen op printkosten: 7 tips

Danny

Last van grote mieren in kantoor, wat nu?

Danny

Leave a Comment