Image default
Eigen bedrijf Tips

Wat je moet weten over het verdwijnen van de VAR-verklaring

Per 1 mei 2016 is het dan (eindelijk) zover; de afschaffing van de VAR-verklaring. Bij veranderingen blijkt maar weer eens hoeveel waarde gehecht wordt aan het vertrouwde en bekende. Bijna alle zzp’ers praten erover, hebben twijfels en veel vragen. Als we minister Wiebes van financiën moeten geloven valt het allemaal best wel mee en hoeven zzp’ers zich geen zorgen te maken. In dit artikel hebben we enkele feiten en fabels op een rijtje gezet over het verdwijnen van de VAR-verklaring.

verdwijnen VAR verklaring

Fabel 1: Modelovereenkomsten zorgen voor papier rompslomp

Zoals we allemaal weten is/was de VAR-verklaring niet verplicht, dit is ook het geval met een modelovereenkomst. Veel zzp’ers maken zich zorgen om een enorme papier rompslomp met de invoering van de nieuwe zzp-modelovereenkomsten. Dit is echter niet waar. De modelovereenkomsten zijn volledig vrijwillig en dienen ervoor om de opdrachtgever en de opdrachtnemer zekerheid te geven. Een dergelijke overeenkomst kan ook onderling per mail overeengekomen worden. Minder papieren rompslomp dus voor beide partijen in verhouding tot de oude VAR-verklaring.

Fabel 2: Ik moet minimaal drie opdrachtgevers hebben per jaar

Dit is een fabel die al langere tijd gaande is onder zzp’ers. Minister Wiebes is er echter duidelijk over. “Belangrijk om te weten is dat het aantal opdrachtgevers dat je hebt niet een op een relateert aan het predicaat ondernemerschap”. Hiermee wordt bedoelt dat je als zzp’er in een jaar prima een of twee opdrachtgevers kunt hebben omdat dit bijvoorbeeld grote opdrachten waren. Geen nood dus als je in een jaar minder dan drie opdrachtgevers hebt gehad.

Fabel 3: ZZP-modelovereenkomsten zijn ingewikkeld

Ook hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Op de website van de Belastingdienst staan een aantal standaard modelovereenkomsten die u kunt gebruiken. Deze kunt u, samen met uw opdrachtgever, aanpassen waar nodig zodat het voor beide partijen duidelijk is wat er overeengekomen wordt. Denk altijd aan het uitgangspunt dat de modelovereenkomsten er zijn om zekerheid te creëren voor de partijen die een samenwerking aangaan.

Fabel 4: Per 1 mei 2016 is de VAR-verklaring ongeldig

De Var-verklaring kun je vanaf 1 mei 2016 niet meer aan te vragen. Daarmee is niet gezegd dat de oude VAR-verklaring ongeldig is. Om te wennen aan de ZZP-modelovereenkomsten is een overgangsregeling tot 1 mei 2017 van kracht. Zo kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers wennen aan de ZZP-modelovereenkomsten en onderling heldere afspraken maken wat er in de overeenkomst opgenomen dient te worden.

We hopen door dit artikel dat enkele twijfels en zorgen weggenomen zijn. Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot je persoonlijke situatie, dan adviseren we om eens met een ZZP boekhouder om tafel te gaan. Een ZZP boekhouder is op de hoogte van de laatste ontwikkelen en kan je adviseren rondom de invoering van ZZP-modelovereenkomsten.

Related posts

ZZP’er en personeel: wat is er mogelijk?

Danny

4 goede redenen om SEO voor je website uit te besteden

Danny Bijl

Het belang van kwaliteitsmanagement en incidentmanagement voor zorgverleners

Danny Bijl

Leave a Comment