Het komt regelmatig voor dat een medische keuring plaats vindt binnen een bedrijf. Het kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een sollicitatieprocedure. Er zijn een aantal zaken erg belangrijk bij een medische keuring. Zowel voor degene die de keuring ondergaat, het bedrijf waarvan de keuring moet plaatsvinden en de arts die de medische keuring uitvoert.
Om u een indruk te geven van de medische keuring en alles dat daarbij komt kijken, volgt hier een overzicht van de mogelijkheden, toepassingen en richtlijnen.
De mogelijkheden en toepassingen van een medische keuring
Zoals eerder geschreven is de medische keuring bijvoorbeeld van toepassing bij een sollicitatieprocedure. Iemand die solliciteert op de functie van treinmachinist mag bijvoorbeeld niet kleurenblind zijn.
Wanneer een medische keuring is ondergaan en de uitslag bekend is, dan mag een arts richting een werkgever aangeven of hij de kandidaat geschikt of ongeschikt heeft bevonden. De arts mag geen medische gegevens verstrekken aan een werkgever. Dit mag alleen wanneer de persoon daar zelf toestemming voor heeft gegeven.
Wat zijn de richtlijnen van een medische keuring?
Wanneer er een medische keuring ondergaan moet worden tijdens een sollicitatieprocedure, dan moet dit al in de vacature vermeld staan. Een medische keuring mag wel enkel worden ondergaan wanneer een toekomstig werknemer de gehele sollicitatieprocedure heeft doorlopen en een werkgever van plan is deze persoon aan te nemen. Natuurlijk moet het doel van de keuring duidelijk zijn voor iemand die de medische keuring ondergaat.
Het is belangrijk dat een geregistreerde (bedrijfs)arts de keuring afneemt. Hij mag daarnaast alleen maar vragen stellen die bij het doel van het medische onderzoek passen. Hij mag bijvoorbeeld niet vragen aan een persoon of deze ongeneeslijk ziek is of bijvoorbeeld HIV heeft. Ook mag de arts niet aan een vrouw vragen of ze zwanger is.
Waar kan een medische keuring uit bestaan?
Een medische keuring bestaat meestal uit een medisch onderzoek en het invullen van een vragenlijst. Over het algemeen wordt het gehele lichaam van iemand onderzocht tijdens een medisch onderzoek. Er kan bijvoorbeeld bloed geprikt worden en het gehoor en de ogen kunnen getest worden. Daarnaast kan er bijvoorbeeld ook nog een psychologisch onderzoek plaats vinden.
Wanneer er een vrijwillige keuring wordt ondergaan, bijvoorbeeld wanneer diegene al werkzaam is binnen het bedrijf, dan kan er gekeken worden of de werkomstandigheden invloed hebben op uw persoonlijke gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van een bodyscan. Kijk bijvoorbeeld op Privatescan,nl voor de mogelijkheden op het gebied van bodyscans. Na de uitslag weten zowel de werkgever als de werknemer hoe er bijvoorbeeld een burnout of lichamelijke klachten voorkomen kunnen worden. Een medische keuring kan daarom heel waardevol zijn!