Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

Must-do: pensioen opbouwen als zzp’er

Eén van de voordelen van in loondienst werken, is dat je pensioen opbouwt voor je oude dag. Wanneer je een carrière als zzp’er hebt of gaat maken, dan is dit niet automatisch zo. En dat is een probleem, want je wilt op je oude dag wel wat te besteden hebben. Het probleem is echter dat het je gevoelsmatig een groot deel van je inkomsten kost wanneer je je als zzp’er bijverzekert voor pensioenopbouw. Je kunt dat geld immers nu net zo goed gebruiken. Maar denk je niet aan je oude dag, dan krijg je daar geheid spijt van. Daarom is ook als zzp’er pensioen opbouwen een must-do. Wij geven je een aantal tips voor hoe je dit zou kunnen aanpakken.

Zelf geld opzij zetten voor je pensioen

Eén optie die wellicht bij een aantal mensen zal opkomen, is om zelf geld voor je pensioen opzij te zetten op een spaarrekening. Dat is immers ook een vorm van pensioenopbouw, zal je denken. Eén voordeel dat eraan kleeft is ook direct een nadeel: je kunt bij je geld. Dat is handig wanneer je in financiële nood zit, maar het verleid je ook tot het uitgeven van geld dat bedoeld is voor het opbouwen van jouw pensioen als zzp’er. Daarnaast is het rendement op een spaarrekening lager dan bij een pensioenfonds, met als risico dat de inflatie ervoor zorgt dat je geld minder waard wordt. Een laatste, maar wel belangrijk nadeel is dat het geld op kan raken. Bij een pensioenfonds ben je tot het einde van je leven verzekerd van uitbetaling van pensioengeld. Sparen is eventueel wel een manier om naast je gewone pensioen extra pensioen op te bouwen.

Lijfrente

Lijfrente is een individueel aanvullend pensioen waarbij je periodiek een bedrag inlegt. De premie die je als zelfstandige ondernemer voor deze lijfrente betaalt, is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Er zijn drie manieren van pensioenopbouw met lijfrente: lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij, spaarlijfrente bij een bank en een beleggingslijfrente bij een belegger. De lijfrente bij verzekeraars is inmiddels uit de gratie geraakt vanwege de welbekende woekerpolissen. Bij belegging heb je een hoger verwacht rendement maar ook een hoger risico. Voor alle geldt dat je het opgebouwde tegoed vanaf uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd moet beginnen met het laten uitkeren. Wil je een levenslange uitkering, dan kun je deze aankopen bij een levensverzekeringsmaatschappij. Een voordeel van lijfrente, is de mogelijkheid om je opgebouwde rente op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Aansluiten bij ZZP Pensioen

Je hebt de mogelijkheid je aan te sluiten bij ZZP Pensioen. Dat je niet zelf je pensioen hoeft te regelen met een pensioenfonds wanneer je in loondienst bent, wil immers niet zeggen dat je niet ergens in een fonds pensioen kunt opbouwen. ZZP Pensioen is, hoewel het wel zo klinkt, geen traditioneel pensioenfonds en ook geen collectieve pensioenregeling. Wat het wel is, is een individuele pensioenrekening die werkt op basis van lijfrente. Daarbij blijft het geld in jouw beheer, maar ZZP Pensioen belegt er wel mee. De inleg bepaal je zelf en is aftrekbaar van de belasting. Wanneer je je geld opneemt, moet je wel belasting betalen over deze uitkering.

Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen als zzp'er.

Gebruikmaken van de oudedagreserve

Als ondernemer mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat  deel heet de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Deze reservering van winst zorgt voor uitstel van belastingheffing over dit deel. Het levert je op de korte termijn belastingvoordeel op, dat je opzij kunt zetten voor je oude dag. De toevoeging aan de reserve is een percentage van de winst die je als ondernemer in Nederland hebt behaald. Er geldt een maximum voor, dat jaarlijks wordt vastgesteld. Het gevolg van het vormen van de oudedagsreserve, is dat de belastingheffing wordt doorgeschoven naar de toekomst. Je kunt de FOR voor je AOW-gerechtigde leeftijd geheel of ten dele afstorten als lijfrente. Laat je deze vanaf de AOW-datum uitkeren, dan betaal je dan inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Dit is aantrekkelijk omdat je vanaf je AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt dan je daarvoor zou moeten doen. Let op: beëindig je je onderneming voor je AOW-leeftijd, dan moet je op dat moment de belasting afdragen.

Wacht niet te lang met pensioen opbouwen

Voor welke optie je ook gaat, het is van groot belang voor je eigen toekomst om hier jaren over te blijven dubben. Iedere maand dat je niet zelf pensioen opbouwt ontvang je op je oudere dag weer iets minder aan pensioen. Naar mate die periode dat je niets opzij zet oploopt, wordt het gat dat je opbouwt groter. Je hebt het geld dan misschien wel nu te besteden, maar vraag je of je daar niet toch een deel van zou kunnen missen voor later. Doe je dat niet, dan krijg je er zeker spijt van.

 

Related posts

Vier redenen waarom je na het ontslag toch gewoon jouw eigen bedrijf start

Danny

Meer opdrachten dan je aan kan? Zo ga je er mee om

Mathijs

De voordelen van offline zijn

Mathijs

Leave a Comment