Image default
Personeel

Naar muziek luisteren tijdens het werken

Luister je graag naar muziek tijdens het werken? Van sommige werkgevers mag je met een koptelefoon op luisteren. Bij andere bedrijven is het echt not done om zo ‘afgesloten’ te zitten van andere collega’s. Wat zijn hierover de afspraken bij jou op kantoor? En werk jij graag terwijl je naar muziek luistert? Met een koptelefoon op de werkzaamheden verrichten heeft voor- en nadelen. Lees je mee? 

Muziek luisteren tijdens het werken kan de productiviteit verhogen

Als je prettig werkt met een koptelefoon op, dan kan het zelfs de productiviteit van jouw werkzaamheden verhogen en bevorderen. Naar welke muziek luister je graag? Het is erg bepalend of je het prettig vindt dat er op de achtergrond geluiden zijn. Waardeer je stilte meer? Ook dan kan het opzetten van een koptelefoon bijdragen aan effectievere resultaten. Een koptelefoon kan namelijk de geluiden van de kantoortuin dempen, waardoor je wordt omringd door de stilte. Zijn er geen andere collega’s die regelmatig met een koptelefoon werken, overleg dan met jouw leidinggevende of je het mag toepassen.

Voor- en nadelen van muziek luisteren onder werktijd

Door het opzetten van een koptelefoon, hoor je minder tot geen geluiden van jouw omgeving. Wees hiervan bewust. Het is bijvoorbeeld niet fijn voor andere collega’s wanneer je vaak gebeld wordt en je de telefoon niet over hoort gaan. Ook kan het wat minder toegankelijk staan, je wordt dan niet snel gestoord, maar collega’s stellen dan wellicht ook minder vragen. Die interactie met collega’s bevordert het samenwerken, als je hier goede afspraken over hebt gemaakt met collega’s dan hoeft dit geen belemmering te vormen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je een uur lang gefocust werkt en daarna weer alle vragen wilt beantwoorden. Tijdens dat uur kan je bijvoorbeeld muziek luisteren terwijl je werkt aan de activiteiten en taken.

Verbeter jouw concentratieboog door te experimenteren

Op kantoor kan het erg druk en rumoerig zijn. Juist op die momenten is het creëren van rust belangrijk, zodat je met een scherpere focus en meer aandacht de taken invulling kunt geven. Zorg daarbij dat andere collega’s geen hinder ondervinden van jouw muziek. Zet de koptelefoon bijvoorbeeld niet te hard en geniet van de muziek die jouw productiviteit verhoogt. Meezingen op kantoor wordt niet gewaardeerd, op die manier kan je andere collega’s afleiden van hun activiteiten. Die intentie heb je natuurlijk niet, maar zorg dat het samenwerken zo soepel mogelijk blijft verlopen. Voor jezelf én anderen. Welke muziek prettig voor jou is om tijdens het werk naar te luisteren, is erg persoonlijk. Experimenteer met welke muziek jouw concentratievermogen een boost krijgt!

Welke regels en afspraken zijn er gemaakt bij jou op kantoor over het luisteren naar muziek onder werktijd?

Related posts

Stoelmassage voor medewerkers: waarom is dat een goed idee?

Dion

Meer lol met teambuilding!

Danny Bijl

10 tips om het ziekteverzuim te verminderen

Mathijs

Leave a Comment