Image default
Eigen bedrijf Personeel

Nieuwe medewerkers inwerken: zo doe je dat

Het verloop in sommige organisaties is gedurende specifieke periodes vrij hoog. Dit kan het inwerken van nieuwe medewerkers een flinke klus maken. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je medewerkers zich snel thuisvoelen, en in no-time aan de slag kunnen. De juiste manier van inwerken speelt hier een ontzettend grote rol in. Maar hoe kun jij er nu voor zorgen dat nieuwe medewerkers op de juiste manier ingewerkt worden? We geven je een aantal tips.

1. Maak gebruik van nieuwe technieken

Er zijn tegenwoordig allerlei handige inwerk technieken die jaren geleden nog niet beschikbaar waren. Zo kun je bijvoorbeeld een Onboarding app laten maken, waarmee je de medewerkers in no-time op de hoogte brengt van alle ins- en outs van je organisatie. Wil je het nog specifieker aanpakken? Dan laat je een Blended Learning app maken; ideaal wanneer grote groepen nieuwe medewerkers ingewerkt moet worden, maar ook wanneer je huidige personeel geupdate moet worden.

2. Regel de praktische zaken

Deze apps zijn natuurlijk ontzettend handig, en nemen veel werk voor je uit handen. Maar ze kunnen niet naar volle vermogen functioneren wanneer de praktische zaken niet geregeld zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zo simpel als een eigen bureau en een werkende computer, maar ook een e-mailaccount, een visitekaartje en ga zo maar door. Zo voelt je medewerker zich direct welkom, en kan hij of zij ook gelijk aan de slag!

3. Gebruik een inwerkprogramma

Zorg dat je voor iedere nieuwe medewerker eenzelfde soort inwerkprogramma hanteert. Kijk bijvoorbeeld hoe lang de inwerk termijn duurt, welke taken er al uitgevoerd kunnen en moeten worden, welke collega’s de nieuwe werknemer helpen en hoe de nieuwe werknemer beoordeeld wordt aan het einde van een proeftijd. Onboarding- of Blended Learning apps nemen de rest op zich!

4. Werk met een overdracht

Die nieuwe medewerker komt waarschijnlijk in de plaats van een vertrekkende medewerker. Laat deze vertrekkende medewerker dan ook een overdracht schrijven zodat de nieuwe medewerker (tijdens of na de inwerkperiode) op de hoogte is van de stand van zaken. Laat bijvoorbeeld een werkdag beschrijven, de belangrijkste werkzaamheden benoemen maar ook zeker wachtwoorden, inlogcodes, e-mailadressen en telefoonnummers uitwerken.

Nieuwe medewerkers in je team

5. Breng je team op de hoogte

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je huidige team weet dat er een nieuwe medewerker in het team komt. Stuur een mailtje naar alle betrokkenen zodat ze voor de eerste werkdag al weten wie de nieuwe medewerker is. Benoem daarnaast eventueel een mentor die je nieuwe medewerker helpt in geval van vragen.

 

 

Related posts

Wat kan een IT-consultant voor jouw bedrijf betekenen?

Dion

Een goede werkhouding voor kantoor

Dagmar

Complimenten geven op kantoor, ben jij er goed in?

Dagmar

Leave a Comment