Nederland is al eeuwen een handelsland. Een groot deel van de ondernemingen in Nederland is dan ook, direct en indirect, afhankelijk van de export. De gaat om allerlei goederen en diensten. Ondanks de verschillende crisissen in de laatste decennia is de export nog altijd een belangrijk deel van de financiële situatie van Nederland. Deze week lezen we in het nieuws dat dit nog steeds lucratief is. En dan met name de export van machines. Blijft dat echter zo, met de Brexit en president Trump zijn plannen?
De export van machines het meest lucratief
“Machines en machineonderdelen zijn de belangrijkste exportproducten voor Nederland. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de belangrijkste exportgoederen van Nederland in de periode 1995 tot 2015. Het gaat hierbij vooral om de export van machines en machineonderdelen voor bijvoorbeeld het vervaardigen van computerchips of machines voor de voedingsindustrie. Die export leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).” Dit nieuwsartikel is te lezen op de website van NRC.
Nederland als machineleverancier
Al eeuwenlang is Nederland een vooraanstaand leverancier van de meest uiteenlopende machines. Ondanks dat er veel landen zijn met lagere loonkosten, die goedkoper machines kunnen produceren, is dat nog steeds zo. Zoals te lezen in het artikel gaat dat zelfs heel goed. Door het innovatieve karakter van veel bedrijven in Nederland gaan de ontwikkelingen steeds door. Dit versterkt onze positie op de internationale markt. Omdat de innovaties elkaar opvolgen kunnen we de goedkopere productie uit het buitenland voorblijven. Met name de machine voor de elektronische chip industrie en voedingsmiddelenindustrie.
Effect voor de maakindustrie
De ondernemingen die leveren aan de exporterende bedrijven hebben hier ook voordeel van. Echter wordt er door het steeds innoveren wel veel flexibiliteit verwacht. Als het ontwerp van een bepaalde machine steeds veranderd, zijn de onderdelen daarvoor slechts in kleine series te plannen. Dit zorgt voor een hogere kostprijs. Als je als toeleverancier mee kunt in de flexibiliteit, is dat wel goed voor je concurrentiepositie. Het uitbesteden van series aan leveranciers in het buitenland, is voor de machinebouwers lastig als de series steeds veranderen.
Toekomst van de export van machines
Hoewel de export van machines steeds groeit, is het de grote vraag of dat zo blijft. De reden is voornamelijk de onzekerheid rondom de Brexit en het beleid van president Trump van de VS. Omdat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten belangrijke exportlanden zijn, is hun buitenlandbeleid bepalend. President Trump heeft al een trend gezet door de import te belasten en de binnenlandse industrie belastingvoordeel te geven. Dit protectionistische gedrag zal ongetwijfeld een effect hebben op onze export. Zoals eerder gepubliceerd is Nederland deels afhankelijk van de VS op exportgebied.
De groei van de export van machines is een positief bericht voor Nederland. Laten we met elkaar dan ook vooral innovatief blijven. Als we voorop blijven lopen met de technologie, zullen landen als de VS en het VK, blijven importeren. De tijd dat we het spreekwoordelijke wiel nog eens gaan uitvinden, is wel voorbij.